Nakupujte fér potraviny
bez éček s naší aplikací
>
>
>
Více informací

E209 - Heptylparaben

Skóre škodlivosti: 4

Zařazeno do skupiny:
Konzervanty

Alergen
Nepovolené v EU

Zdroje informací

A consumer's dictionary of food additives [ kniha ]

Decoding food additives, Dr. Geoffrey Skurray [ kniha ]

Eat safe, Bill Statham [ kniha ]

Víme, co jíme ?, Dr. Tereza Vrbová [ kniha ]

Charakteristika

Heptylparaben je látka, která se používá jako konzervant zabraňující mikrobiologickému kvašení, působí proti plísním a kvasinkám. Spadá do skupiny látek zvaných parabeny.

Použití

Heptylparaben se používá do sladových nápojů, neperlivých nealkoholických nápojů, ovocných nápojů, Používá se při povrchové úpravě sušených masných produktů, cereálních či bramrorových lupínků, ořechů s polevou Látka se používá do pečiva, uměle slazených marmelád, ovocných náplní, mléčných výrobků, balených ryb, masa, drůbeže, olejů, mražených mléčných výrobků. Tato látka se hojně používá při výrobě kosmetiky a ve výrobcích používaných pro osobní hygienu.

Výroba

Jedná se o ester kyseliny hydroxibenzoové. Získává se z ropných derivátů.

Nežádoucí účinky

Nežádoucí účinky heptyl parabenu nejsou známy. Ze strany různých institucí a vědců existuje nátlak na důsledné otestování negativních účinků parabenů, mezi které patří i heptylparaben. U parabenů obecně je již známá řada potencionálních nežádoucích účinků: alergické reakce, poruchy endokrinního systému, kontaktní dermatitida. Z britských výzkumů vyplývá, že parabeny mohou způsobovat nádorová onemocnění u žen, kde se chová jako estrogen a při vysokých dávkách může způsobit rakovinu prsu. U mužů může konzumace vysoké dávky parabenu způsobovat pokles počtu spermií. Toxický při požití zvířaty.

Doplňující informace

V ČR (celé EU) je látka zakázána. V USA je její použití povolené.


Nejnovější články

Svatomartinské hody a vína: Když tradice chutná

Martinská husa, mladé víno a starobylé zvyky – svatomartinské oslavy spojují…

Měkká voda, tvrdá fakta

Pitná voda z českých vodovodů sice splňuje hygienické normy, ale často obsahuje…

Kvalitní pánev - základ každé kuchyně

Nový test nezávislého časopisu dTest podrobil šestnáct běžně dostupných pánví s…
Novinky, akce, recepty a mnoho dalšího
pravidelně ve vašem emailu
Chcete vidět jak náš newsletter vypadá?