Nakupujte fér potraviny
bez éček s naší aplikací
>
>
>
Více informací
Index hubnutí
Index hubnutí
Index hubnutí

E216 - Propylparahydroxybenzoát

Charakteristika

Propylparaben je konzervační látka, méně toxická než kyselina benzoová a působící v širším rozpětí pH. Používá se jako protibakteriální činidlo a zabrňuje šíření hub potravinami. Působí v potravinách s pH

Použití

Používá se přídavná látka do nápojů, džusů, mouky, sýrů, jablečného moštu, sladkostí, pekařských výrobků, uměle slazených džemů a marmelád, zmrzlin. Dále se používá v kosmetickém průmyslu a farmacii.

Výroba

Vyrábí se synteticky propylací a hydroxylací kyseliny benzoové.

Nežádoucí účinky

Ohledně nežádoucích účinků kyseliny benzoové se vede spousta kontroverzních názorů kvůli její chemické podobnosti se salyciláty. Některé studie uvádějí, že látka může způsobovat poruchy pozornosti, svědění, otoky, kopřivku, astma a kožní záněty, pokud je podána v 1000 krát větším množství než přijatelná denní dávka. Z těla je vyloučena za méně než 16 hodin. Dle jiných studií se jedná o vysoce alergenní látky, ať jsou použity v potravinách či kosmetice. Pokusy na zvířatech neukázaly žádné poškození ledvin nebo jater při užívání této látky. Má subakutní mutagenní a teratogenní účinky. Propylparaben je méně toxický než kyselina beonzoová nebo kyselina salycilová. 

Doplňující informace

Přijatelná denní dávka: 0-25mg/kg tělesné váhy. V ČR (celé EU) je použití této látky nepovolené.


Nejnovější články

Okouzlení bílkovinami

K čemu bílkoviny jsou, kolik jich potřebujeme, kde všude je najdeme, proč a jak…

Další z náhrad masa?

Z proteinů hrášku a tuku vznikl kvalitní alternativní steak?

Restaurace pod drobnohledem SZPI!

Každá sedmá restaurace připravuje pokrmy na přepáleném fritovacím oleji,…
Index hubnutí
Index hubnutí
Index hubnutí
Novinky, akce, recepty a mnoho dalšího
pravidelně ve vašem emailu
Chcete vidět jak náš newsletter vypadá?