Nakupujte fér potraviny
bez éček s naší aplikací
>
>
>
Více informací

E217 - Propylparahydroxybenzoát sodná sůl

Skóre škodlivosti: 4

Zařazeno do skupiny:
Konzervanty

Alergen
Nepovolené v EU

Zdroje informací

Víš, co jíš ? U. Pollmer, C. Hoicke, H. U. Grimm [ kniha ]

Víme, co jíme ?, Dr. Tereza Vrbová [ kniha ]

Decoding food additives, Dr. Geoffrey Skurray [ kniha ]

Charakteristika

Jedná se o konzervační činidlo se stejným využitím i nežádoucími účinky jako ostatní parabeny. Zabraňuje šíření hub, plísní a bakterií v potravinách, kosmetickém a farmaceutickém průmyslu.

Použití

Používá se přídavná látka do nápojů, džusů, mouky, sýrů, jablečného moštu, sladkostí, pekařských výrobků, uměle slazených džemů a marmelád, zmrzlin. Dále se používá v kosmetickém průmyslu a farmacii.

Výroba

V přírodě se volně nevyskytuje, výrábí se synteticky.

Nežádoucí účinky

Látka může způsobit kožní vyrážky, kopřivku, svědění, kožní záněty, astma a otoky. Ohledně nežádoucích účinků kyseliny benzoové se vede spousta kontroverzních názorů kvůli její chemické podobnosti se salyciláty. Některé studie uvádějí, že látka může způsobovat poruchy pozornosti, svědění, otoky, kopřivku, astma a kožní záněty, pokud je podána v 1000 krát větším množství než přijatelná denní dávka. Z těla je vyloučena za méně než 16 hodin.

Doplňující informace

V ČR (celé EU) je použití této látky nepovolené.


Nejnovější články

Přijďte na BODYFEST!

Své zdraví máte ve svých rukou, víc než si myslíte!

Recept od... Penny potřetí ...

Máme tady další recept od našich podporovatelů - tentokrát křehká krůtí prsa.

GHI nebo přepuštěné máslo?

Ghi- není potřeba kupovat za velké peníze. Vyrobte si doma sami přepuštěné…
Novinky, akce, recepty a mnoho dalšího
pravidelně ve vašem emailu
Chcete vidět jak náš newsletter vypadá?