Nakupujte fér potraviny
bez éček s naší aplikací
>
>
>
Více informací

E226 - Siřičitan vápenatý

Skóre škodlivosti: 5

Zařazeno do skupiny:
Siřičitany (E220 - E228)

Nevhodné pro děti
Alergen

Zdroje informací

Víme, co jíme ?, Dr. Tereza Vrbová [ kniha ]

Eat safe, Bill Statham [ kniha ]

A consumer's dictionary of food additives [ kniha ]

Víš, co jíš ? U. Pollmer, C. Hoicke, H. U. Grimm [ kniha ]

Charakteristika

Tato sůl se vyskytuje ve formě bílého prášku. Obsahuje 45% oxidu siřičitého. Jedná se o konzervant, který zejména ničí bakterie a dále působí proti kvasinkám a houbám. Ničí vitamin B1 v potravinách, proto by se neměl využívat v potravinách, které slouží jako zdroj tohoto vitaminu. V ovoci a ovocných džusech chrání vitamin C před jeho degradací. Siřičitany zabraňují enzymatickému hnědnutí ovoce a zeleniny, a neenzymatickému hnědnutí potravin při jejich tepelném zpracování (např. při pečení chleba, koláčů, apod.). Dříve se siřičitany používaly jako dezinfekce vinných nádob.

Použití

Látka se může používat např. při bělení cukrů, chmele, dále v marmeládách, džemech, ovocných nápojích, vínu, zázvorové pivo, sýry, sušené ovoce, sušené fazole, výrobky z brambor, želatina.

Výroba

Přidáváním plynu oxidu siřičitého do louhu (v tomto případě vápenatého) vznikají soli - siřičitany.

Nežádoucí účinky

Látka je považována za bezpečnou, nicméně existují důkazy o vzniklých příznacích astmatu, anafylaxe nebo o příznacích poruch chování, bolestí hlavy, nevolností. Jsou známy případy smrti astmatiků v souvisloti se siřičitany.

Doplňující informace

Siřičitan vápenatý se smí v ČR (celé EU) používat jako přísada do omezeného spektra potravin. V USA a Austrálii není látka povolena.


Potraviny obsahující toto éčko

Nejnovější články

E 120 mění název

E 120 se podle nového nařízení již nebude nazývat KOŠENILA, ale jen kyselina…

Biostyl 2018

Již tradičně se koná mezinárodní veletrh zdravé výživy, zdravého životního…

Riziko z potravin

Potravinářská inspekce zakázala doplněk stravy z USA s šesti nepovolenými…
Novinky, akce, recepty a mnoho dalšího
pravidelně ve vašem emailu
Chcete vidět jak náš newsletter vypadá?