Zařazeno do skupiny:
Konzervanty
Jedná se o bezbarvou kapalinu s vysoce korozivními vlastnostmi a pronikavým zápachem. Přirozeně se vyskytuje v jablkách nebo v dalším ovoci, nebo v sekretu mravenců. Má konzervační účinky proti plísním a houbám.
Používá se jako odvápňovač a také jako konzervant zvířecího krmiva (siláže). Látka má schopnost léčit nemoc včel varroamilbe. V kosmetice má využití ve vlasových přípravcích nebo jako odstraňovač barev.
Vyrábí se oxidací metylalkoholu nebo hydrolýzou. Je vedlejším produktem při výrobě kyseliny octové.
Látka způsobovala rakovinu v případě ústního podání krysám, myším a křečkům v množství 39-49 mg/kg. Kyselina se v lidském těle dokonale vstřebává. Při pravidelném podávání člověku se neprojevily žádné toxické nežádoucí účinky. Zahraniční literatura (Eat Safe, Bill Statham) však uvádí možnost vzniku kardiovaskulárních, respiračních, zažívacích obtíží a také potíže s játry a ledvinami.
V ČR (celé EU) není používání kyseliny mravenčí v potravinách dovoleno. V Austrálii je látka také zakázána. V USA obdržela status GRAS (generally recognized as safe - tzn. látka je považována za bezpečnou) a je povolena.