Nakupujte fér potraviny
bez éček s naší aplikací
>
>
>
Více informací

E236 - Kyselina mravenčí

Skóre škodlivosti: 3

Zařazeno do skupiny:
Konzervanty

Nepovolené v EU

Zdroje informací

Decoding food additives, Dr. Geoffrey Skurray [ kniha ]

A consumer's dictionary of food additives [ kniha ]

Víš, co jíš ? U. Pollmer, C. Hoicke, H. U. Grimm [ kniha ]

Eat safe, Bill Statham [ kniha ]

Víme, co jíme ?, Dr. Tereza Vrbová [ kniha ]

Charakteristika

Jedná se o bezbarvou kapalinu s vysoce korozivními vlastnostmi a pronikavým zápachem. Přirozeně se vyskytuje v jablkách nebo v dalším ovoci, nebo v sekretu mravenců. Má konzervační účinky proti plísním a houbám.

Použití

Používá se jako odvápňovač a také jako konzervant zvířecího krmiva (siláže). Látka má schopnost léčit nemoc včel varroamilbe. V kosmetice má využití ve vlasových přípravcích nebo jako odstraňovač barev.

Výroba

Vyrábí se oxidací metylalkoholu nebo hydrolýzou. Je vedlejším produktem při výrobě kyseliny octové.

Nežádoucí účinky

Látka způsobovala rakovinu v případě ústního podání krysám, myším a křečkům v množství 39-49 mg/kg. Kyselina se v lidském těle dokonale vstřebává. Při pravidelném podávání člověku se neprojevily žádné toxické nežádoucí účinky. Zahraniční literatura (Eat Safe, Bill Statham) však uvádí možnost vzniku kardiovaskulárních, respiračních, zažívacích obtíží a také potíže s játry a ledvinami.

Doplňující informace

V ČR (celé EU) není používání kyseliny mravenčí v potravinách dovoleno. V Austrálii je látka také zakázána. V USA obdržela status GRAS (generally recognized as safe - tzn. látka je považována za bezpečnou) a je povolena.


Nejnovější články

Podpora úřadu EFSA malým a středním podnikům

EFSA, oddělení žádostí EFSA (Applications Desk) nedávno spustilo pilotní…

ČR bude předsedat Visegrádské skupině. Co bude prioritou?

V rámci českého předsednictví Visegrádské skupině či také Visegrádské čtyřce,…

SZPI spustila novou službu o rizikových webech

Potravinářská inspekce zveřejňuje seznam rizikových webů nabízejících potraviny…
Novinky, akce, recepty a mnoho dalšího
pravidelně ve vašem emailu
Chcete vidět jak náš newsletter vypadá?