Nakupujte fér potraviny
bez éček s naší aplikací
>
>
>
Více informací

E263 - Octan vápenatý

Skóre škodlivosti: 2

Zařazeno do skupiny:
Stabilizátory

Bezpečné

Zdroje informací

Calcium acetate - Wikipedia, the free encyclopedia [ web ]

Víš, co jíš ? U. Pollmer, C. Hoicke, H. U. Grimm [ kniha ]

A consumer's dictionary of food additives [ kniha ]

Decoding food additives, Dr. Geoffrey Skurray [ kniha ]

Víme, co jíme ?, Dr. Tereza Vrbová [ kniha ]

Charakteristika

V surové formě jde o hnědou, silně hygroskopickou látku – jeho běžnější forma je monohydrát. Používá se jako zpevňující a zahušťující látka, stabilizátor, konzervant (má podobné antimikrobiální vlastnosti jako kyselina octová) a činitel upravující pH. Má schopnost vázat nežádoucí kovy, čímž zabraňuje barevným a strukturním změnám dané potraviny, vzniku sraženin, lepkavosti (například v pivu, chlebu či moštech) a žluknutí. 

Použití

Nachází se například v pekařských výrobcích, pudincích, sirupech, sladkých omáčkách a náplních. Některé sloučeniny octanu vápenatého s hořčíkem slouží jako přísady do solí. V chemickém průmyslu se využívá k výrobě kyseliny octové nebo acetonu, dále při bělení a také brání vzniku rzi v kovových kontejnerech. V medicíně nachází uplatnění jako zdroj vápníku. 

Výroba

Výroba octanu vápenatého mohla probíhat už v minulosti, protože ho lze připravit namáčením vaječných skořápek v octu. Průmyslově se vyrábí reakcí vápna a kyseliny octové. 

Nežádoucí účinky

V množství, v němž octan vápenatý přijímáme v potravě, nejsou známy žádné jeho nežádoucí účinky.

Doplňující informace

V ČR (celé EU) a USA povolen v nezbytném množství.


Potraviny obsahující toto éčko

Nejnovější články

O kvalitě mléčných výrobků

Redaktoři dTestu pravidelně rozebírají své testování či zajímavosti, ať už od…

Obědy ve školách se změní

Školní jídelny se připravují na plánovanou změnu spotřebního koše, jehož podobu…

Zlobí vás "smršťování" výrobků?

Zlobí vás shrinkflace neboli "smršťování" velikosti výrobků a nikoli cen? Ve…
Novinky, akce, recepty a mnoho dalšího
pravidelně ve vašem emailu
Chcete vidět jak náš newsletter vypadá?