Nakupujte fér potraviny
bez éček s naší aplikací
>
>
>
Více informací

E263 - Octan vápenatý

Skóre škodlivosti: 2

Zařazeno do skupiny:
Stabilizátory

Bezpečné

Zdroje informací

Calcium acetate - Wikipedia, the free encyclopedia [ web ]

Víš, co jíš ? U. Pollmer, C. Hoicke, H. U. Grimm [ kniha ]

A consumer's dictionary of food additives [ kniha ]

Decoding food additives, Dr. Geoffrey Skurray [ kniha ]

Víme, co jíme ?, Dr. Tereza Vrbová [ kniha ]

Charakteristika

V surové formě jde o hnědou, silně hygroskopickou látku – jeho běžnější forma je monohydrát. Používá se jako zpevňující a zahušťující látka, stabilizátor, konzervant (má podobné antimikrobiální vlastnosti jako kyselina octová) a činitel upravující pH. Má schopnost vázat nežádoucí kovy, čímž zabraňuje barevným a strukturním změnám dané potraviny, vzniku sraženin, lepkavosti (například v pivu, chlebu či moštech) a žluknutí. 

Použití

Nachází se například v pekařských výrobcích, pudincích, sirupech, sladkých omáčkách a náplních. Některé sloučeniny octanu vápenatého s hořčíkem slouží jako přísady do solí. V chemickém průmyslu se využívá k výrobě kyseliny octové nebo acetonu, dále při bělení a také brání vzniku rzi v kovových kontejnerech. V medicíně nachází uplatnění jako zdroj vápníku. 

Výroba

Výroba octanu vápenatého mohla probíhat už v minulosti, protože ho lze připravit namáčením vaječných skořápek v octu. Průmyslově se vyrábí reakcí vápna a kyseliny octové. 

Nežádoucí účinky

V množství, v němž octan vápenatý přijímáme v potravě, nejsou známy žádné jeho nežádoucí účinky.

Doplňující informace

V ČR (celé EU) a USA povolen v nezbytném množství.


Potraviny obsahující toto éčko

Nejnovější články

Ceny zmrzlin opět rostou

Letošní zmrzlinová sezóna se opět prodraží, a to jak u kopečkové zmrzliny v…

Začíná léto...HURÁ na prázdniny

Léto, výlety a stanování k sobě neodmyslitelně patří – ale co jíst, když chybí…

Selen a zinek

Selen a zinek jsou klíčové minerální látky v našem těle. velmi důležité jsou i…
Novinky, akce, recepty a mnoho dalšího
pravidelně ve vašem emailu
Chcete vidět jak náš newsletter vypadá?