Nakupujte fér potraviny
bez éček s naší aplikací
>
>
>
Více informací

E300 - Kyselina askorbová

Skóre škodlivosti: 0

Zařazeno do skupiny:
Antioxidanty

Bezpečné

Zdroje informací

Charakteristika

V pevném skupenství je v podobě bílého prášku, dobře se rozpouští ve vodě. Přirozeně se nachází v čerstvém ovoci a zelenině (citrusové plody, šípky, rybíz, špenát, paprika, brokolice a další plody). Například pomeranče obsahují okolo 35 mg vitamínu C na 100 gramů, což zhruba odpovídá doporučené denní dávce. Kyselina L-askorbová podléhá zkáze horkem, světlem a kyslíkem (za přístupu vzduchu a světla tmavne a kazí se). Vitamín C je pro lidské tělo nezbytný. Pomáhá především vstřebávání železa z tenkého střeva a přispívá ke správné funkci chrupavek, kostí, cév, kůže a zubů. Nedostatek vitamínu C se projevuje nemocí zvanou kurděje (únava, ztráta zubů, krvácení dásní, špatné hojení ran, může končit i smrtí).

Použití

Kyselina L-askorbová se využívá jako antioxidant např. v ovocných džusech nebo v pekárenském či masném průmyslu, kde snižuje oxidaci tuků a tím brání vzniku rakovinotvorných látek. Další využití nalezne jako konzervační prostředek (pomáhá zachovat barvu zpracovaného masa, trvanlivost mléka v prášku, předchází zakalení piva, vyblednutí ovocných šťáv a další), jako prostředek ke zpracování mouky (urychluje zrání mouky a tím snadnější zpracování těsta) nebo jako přísada do ovocných salátů, džusů, snídaňových cereálií, mražených plodů moře a mnoho dalších.

Výroba

Kyselina L-askorbová se průmyslově vyrábí chemickou syntézou z hroznového cukru. Lze ji také získat přímou extrakcí z ovoce a zeleniny, ale tato metoda je dražší a chemické složení výsledného produktu je stejné.

Nežádoucí účinky

Obecně nemá žádné nežádoucí účinky, ovšem při dlouhodobém nadměrném příjmu (10 gramů denně a více) může dojít až ke vzniku ledvinových kamenů a ucpání tenkého střeva.

Doplňující informace

ADI (Acceptable daily intake – přijatelná denní dávka): neomezeno. Synteticky vyráběný vitamin C se v nápojích rychle rozkládá, proto je důležitá konzumace čerstvého ovoce a zeleniny. V ČR (celé EU) povoleno ke všem potravinám a při výrobě dětských příkrmů. V USA povoleno.


Potraviny obsahující toto éčko

Nejnovější články

dTest: Každá druhá vinná klobása v testu neuspěla

Vzhledem k oblíbenosti vinných klobás na vánočních stolech Čechů, přebíráme a…

Poslední nákupy bez stresu

Ani nákup těsně před Štědrým dnem nemusí být noční můra. Klíčem je připravit se…

ZERO WASTE dárky ze spíže

Stop zbytečnostem! Neplýtvejte a obdarujte své blízké dárkem s příběhem. Jedlé…
Novinky, akce, recepty a mnoho dalšího
pravidelně ve vašem emailu
Chcete vidět jak náš newsletter vypadá?