Nakupujte fér potraviny
bez éček s naší aplikací
>
>
>
Více informací

E310 - Propylgallát

Skóre škodlivosti: 4

Zařazeno do skupiny:
Antioxidanty

Nebezpečné
Alergen

Zdroje informací

Víš, co jíš ? U. Pollmer, C. Hoicke, H. U. Grimm [ kniha ]

Víme, co jíme ?, Dr. Tereza Vrbová [ kniha ]

Decoding food additives, Dr. Geoffrey Skurray [ kniha ]

A consumer's dictionary of food additives [ kniha ]

Charakteristika

Jedná se o krystalickou, pevnou, bílou látku nahořklé chuti, bez zápachu. Hořlavá.

Použití

Propylgallát se používá jako antioxidant v jídlech, tucích a olejích (zpomaluje jejich žluknutí). Působí i jako konzervant proti bakteriím a plísním. Je přidáván do obalových materiálů bramborových lupínků, snídaňových cereálií, masných výrobků, žvýkačkových bází a dalších jídel rovněž z důvodu prevence oxidace. Dále se přidává do ochucených nápojů, zmrzliny, bonbónů a pečiva.

Výroba

Esterifikací propyl alkoholu a kyseliny gallové, která se získává ze skořápky lískových ořechů.

Nežádoucí účinky

Může způsobit podráždění žaludku nebo kůže zejména u lidí trpících astmatem nebo lidí citlivých na aspirin. U kojenců může způsobit cyanózu. Použití gallátů je Organizací pro výživu a zemědělství monitorováno a zatím nebyly zjištěny všechny možné účinky těchto látek.

Doplňující informace

ADI (Acceptable daily intake – přijatelná denní dávka): 0-2,5 mg/kg tělesné váhy. Celkový obsah antioxidantů v tucích by neměl překročit zákonem stanovenou hranici 0,02%. V EU i v ČR povoleno jako antioxidant v omezeném množství pro tuky a oleje na smažení, sádlo, lůj, rybí tuk, drůbeží sádlo, směsi pro přípravu moučníků, sušené mléko pro automaty, přípravky pro polévky a vývary, studené omáčky, majonézy, kořenící přípravky, výrobky z ořechů, cereálie, sušené brambory, žvýkačky. V USA povolen.


Potraviny obsahující toto éčko

Nejnovější články

Test arašídových pomazánek 2024

To, že arašídy nejsou ořechy, ale luštěnina, je známá věc. Ovšem překvapilo nás…

Začne dětem ve školních jídelnách více chutnat?

V rámci pořadu Střepiny na TV Nova proběhla reportáž o nově připravovaných…

Sůl nad zlato

Přestože třeba nepatříte mezi ty, co hodně solí, ještě to neznamená, že…
Novinky, akce, recepty a mnoho dalšího
pravidelně ve vašem emailu
Chcete vidět jak náš newsletter vypadá?