Nakupujte fér potraviny
bez éček s naší aplikací
>
>
>
Více informací

E310 - Propylgallát

Skóre škodlivosti: 4

Zařazeno do skupiny:
Antioxidanty

Nebezpečné
Alergen

Zdroje informací

Víš, co jíš ? U. Pollmer, C. Hoicke, H. U. Grimm [ kniha ]

Víme, co jíme ?, Dr. Tereza Vrbová [ kniha ]

Decoding food additives, Dr. Geoffrey Skurray [ kniha ]

A consumer's dictionary of food additives [ kniha ]

Charakteristika

Jedná se o krystalickou, pevnou, bílou látku nahořklé chuti, bez zápachu. Hořlavá.

Použití

Propylgallát se používá jako antioxidant v jídlech, tucích a olejích (zpomaluje jejich žluknutí). Působí i jako konzervant proti bakteriím a plísním. Je přidáván do obalových materiálů bramborových lupínků, snídaňových cereálií, masných výrobků, žvýkačkových bází a dalších jídel rovněž z důvodu prevence oxidace. Dále se přidává do ochucených nápojů, zmrzliny, bonbónů a pečiva.

Výroba

Esterifikací propyl alkoholu a kyseliny gallové, která se získává ze skořápky lískových ořechů.

Nežádoucí účinky

Může způsobit podráždění žaludku nebo kůže zejména u lidí trpících astmatem nebo lidí citlivých na aspirin. U kojenců může způsobit cyanózu. Použití gallátů je Organizací pro výživu a zemědělství monitorováno a zatím nebyly zjištěny všechny možné účinky těchto látek.

Doplňující informace

ADI (Acceptable daily intake – přijatelná denní dávka): 0-2,5 mg/kg tělesné váhy. Celkový obsah antioxidantů v tucích by neměl překročit zákonem stanovenou hranici 0,02%. V EU i v ČR povoleno jako antioxidant v omezeném množství pro tuky a oleje na smažení, sádlo, lůj, rybí tuk, drůbeží sádlo, směsi pro přípravu moučníků, sušené mléko pro automaty, přípravky pro polévky a vývary, studené omáčky, majonézy, kořenící přípravky, výrobky z ořechů, cereálie, sušené brambory, žvýkačky. V USA povolen.


Potraviny obsahující toto éčko

Nejnovější články

Bezlaktózové neznamená méněcenné: Pravda o živinách

Stále více lidí sahá po bezlaktózových výrobcích, ať už kvůli intoleranci, nebo…

Test mražené pizzy 2025

Po mražené pizze sáhl snad každý, kdo byl nucen v časové tísni vytvořit…

Řecké jogurty

Rozdíl mezi „řeckým jogurtem“ a „normálním jogurtem“ je poměrně výrazný, a to…
Novinky, akce, recepty a mnoho dalšího
pravidelně ve vašem emailu
Chcete vidět jak náš newsletter vypadá?