Nakupujte fér potraviny
bez éček s naší aplikací
>
>
>
Více informací

E342 - Fosforečnany amonné

Skóre škodlivosti: 2

Zařazeno do skupiny:
Kypřící látky

Nepovolené v EU

Zdroje informací

A consumer's dictionary of food additives [ kniha ]

Decoding food additives, Dr. Geoffrey Skurray [ kniha ]

Víme, co jíme ?, Dr. Tereza Vrbová [ kniha ]

Charakteristika

Fosforečnan amonný je bílý nebo bezbarvý krystalický prášek s lehkou chutí bez zápachu. Je to látka regulující a kontrolující pH, má kypřící vlastnosti a zlepšuje vlastnosti těsta.

Použití

Fosforečnan amonný se používá jako okyselující složka do kypřících prášků. Kontroluje pH, zlepšuje vlastnosti těsta a má kypřící vlastnosti. Používá se do pekařských výrobků, ústních vod, alkoholických nápojů, dezertů, kvasnicových kultur, v pivovarnictví, do sýrů a masa. Má močopudný efekt, proto jeho uplatnění nalezneme i v lékařství, kde se používá také k úpravě pH moči.

Výroba

Průmyslově se vyrábí vnesením amoniaku do roztoku kyseliny fosforečné.

Nežádoucí účinky

Nejsou známy nežádoucí účinky, ovšem při zvýšeném příjmu fosforečnanů může dojít k nedostatku vápníku v těle.

Doplňující informace

Maximální přípustné množství: 70 mg/kg tělesné hmotnosti. V ČR (celé EU) není povoleno používat fosforečnan vápenatý jako přídatnou látku do potravin. V USA je používání povoleno (GRAS látka).


Potraviny obsahující toto éčko

Nejnovější články

Nutrivigilance – zpráva za rok 2023

NUTRIVIGILANCE - zdravotní bdělost nad potravinami- souhrnná zpráva za rok 2023.

Test quinoy 2024

Ačkoliv je quinoa jedna z nejstarších plodin světa, Evropa ji objevila teprve…

Legionella: Tichý zabiják vody

I přes velmi přísné vyhlášky a limity může dojít ke kontaminaci vody.…
Novinky, akce, recepty a mnoho dalšího
pravidelně ve vašem emailu
Chcete vidět jak náš newsletter vypadá?