Nakupujte fér potraviny
bez éček s naší aplikací
>
>
>
Více informací

E350 - Jablečnany sodné

Skóre škodlivosti: 2

Zařazeno do skupiny:
Kyseliny a regulátory kyselosti

Zdroje informací

Víme, co jíme ?, Dr. Tereza Vrbová [ kniha ]

Decoding food additives, Dr. Geoffrey Skurray [ kniha ]

Charakteristika

Jablečnan sodný je sodná sůl kyseliny jablečné. Používá se k úpravě kyselosti nebo jako zvlhčující látka.

Použití

Jablečnan sodný se používá do ovocných nápojů, šťáv a krémů nebo také do vín. Upravuje pH těchto potravin nebo má funkci zvlhčovadla.

Výroba

Průmyslově se vyrábí přidáváním hydroxidu sodného do kyseliny jablečné.

Nežádoucí účinky

Nejsou známy nežádoucí účinky, je považován za bezpečnou látku.

Doplňující informace

V ČR (celé EU) je použití látky povoleno v nezbytném množství kromě dětské výživy. V USA je používání jablečnanu sodného jako přídatné látky v potravinách zakázáno.


Potraviny obsahující toto éčko

Nejnovější články

Podpora úřadu EFSA malým a středním podnikům

EFSA, oddělení žádostí EFSA (Applications Desk) nedávno spustilo pilotní…

ČR bude předsedat Visegrádské skupině. Co bude prioritou?

V rámci českého předsednictví Visegrádské skupině či také Visegrádské čtyřce,…

SZPI spustila novou službu o rizikových webech

Potravinářská inspekce zveřejňuje seznam rizikových webů nabízejících potraviny…
Novinky, akce, recepty a mnoho dalšího
pravidelně ve vašem emailu
Chcete vidět jak náš newsletter vypadá?