Nakupujte fér potraviny
bez éček s naší aplikací
>
>
>
Více informací

E353 - Kyselina metavinná

Skóre škodlivosti: 2

Zařazeno do skupiny:
Stabilizátory

Zdroje informací

Víme, co jíme ?, Dr. Tereza Vrbová [ kniha ]

Decoding food additives, Dr. Geoffrey Skurray [ kniha ]

A consumer's dictionary of food additives [ kniha ]

Charakteristika

Kyselina metavinná má jednoznačné zastoupení ve vínech, kde odstraňuje tzv. vinný kámen, jejímž vysrážením vzniká krystalický zákal.

Použití

Kyselina metavinná se používá jako regulátor kyselosti, čiřidlo nebo stabilizátor zabraňující vzniku krystalků a zákalů ve vínech.

Výroba

Průmyslově se vyrábí z kyseliny vinné.

Nežádoucí účinky

Nejsou známy nežádoucí účinky, je považována za bezpečnou látku.

Doplňující informace

V ČR (celé EU) je použití látky povoleno v nezbytném množství do vín. V USA je používání kyseliny metavinné jako přídatné látky v potravinách zakázáno.


Potraviny obsahující toto éčko

Nejnovější články

Pečeme levněji a kvalitněji!

Pečeme levněji a kvalitněji! 10 triků, jak nahradit drahé vánoční suroviny.…

Mikuláš a Barborka: Zdravá nadílka s respektem k tradici

Svatá Barbora a svatý Mikuláš patří k nejvýraznějším postavám českého adventu.…

Počet dětí s nadváhou či obezitou roste.

Více než pětina českých dospívajících má nadváhu nebo obezitu a jejich počet…
Novinky, akce, recepty a mnoho dalšího
pravidelně ve vašem emailu
Chcete vidět jak náš newsletter vypadá?