Nakupujte fér potraviny
bez éček s naší aplikací
>
>
>
Více informací

E353 - Kyselina metavinná

Skóre škodlivosti: 2

Zařazeno do skupiny:
Stabilizátory

Zdroje informací

Víme, co jíme ?, Dr. Tereza Vrbová [ kniha ]

Decoding food additives, Dr. Geoffrey Skurray [ kniha ]

A consumer's dictionary of food additives [ kniha ]

Charakteristika

Kyselina metavinná má jednoznačné zastoupení ve vínech, kde odstraňuje tzv. vinný kámen, jejímž vysrážením vzniká krystalický zákal.

Použití

Kyselina metavinná se používá jako regulátor kyselosti, čiřidlo nebo stabilizátor zabraňující vzniku krystalků a zákalů ve vínech.

Výroba

Průmyslově se vyrábí z kyseliny vinné.

Nežádoucí účinky

Nejsou známy nežádoucí účinky, je považována za bezpečnou látku.

Doplňující informace

V ČR (celé EU) je použití látky povoleno v nezbytném množství do vín. V USA je používání kyseliny metavinné jako přídatné látky v potravinách zakázáno.


Potraviny obsahující toto éčko

Nejnovější články

Podpora úřadu EFSA malým a středním podnikům

EFSA, oddělení žádostí EFSA (Applications Desk) nedávno spustilo pilotní…

ČR bude předsedat Visegrádské skupině. Co bude prioritou?

V rámci českého předsednictví Visegrádské skupině či také Visegrádské čtyřce,…

SZPI spustila novou službu o rizikových webech

Potravinářská inspekce zveřejňuje seznam rizikových webů nabízejících potraviny…
Novinky, akce, recepty a mnoho dalšího
pravidelně ve vašem emailu
Chcete vidět jak náš newsletter vypadá?