Nakupujte fér potraviny
bez éček s naší aplikací
>
>
>
Více informací

E405 - Propylenglykolalginát

Skóre škodlivosti: 3

Zařazeno do skupiny:
Odpěňovače

Alergen

Zdroje informací

A consumer's dictionary of food additives [ kniha ]

Decoding food additives, Dr. Geoffrey Skurray [ kniha ]

Víme, co jíme ?, Dr. Tereza Vrbová [ kniha ]

Charakteristika

Propylenglykolalginát je propylenglykol ester kyseliny alginové, která se získává z hnědých řas. Používá se především jako stabilizátor, zahušťovadlo a emulgátor.

Použití

Propylenglykolalginát se používá jako stabilizátor, zahušťovadlo, emulgátor nebo také jako plnidlo a odpěňovač. Je přidáván do zmrzlin, mražených vaječných krémů, ovocných dření, pudinků, jogurtů, do omáček, zálivek a sirupů, džemů, nízkotučných dressingů, majonéz, tuků a k potírání koláčů a dalších sladkých pekařských výrobků nebo cukrovinek. Jako zahušťovadlo vytváří s dalšími hydrokoloidními gely stálé gelovité produkty.

Výroba

Průmyslově se vyrábí esterifikací kyseliny alginové s propylalkoholem a glykolem.

Nežádoucí účinky

Při běžných dávkách používaných v potravinách nejsou známy nežádoucí účinky, je považován za bezpečnou látku. Váže se na stopové prvky, a to může ve větším množství vést k horšímu vstřebávání živin. Ve vysokých koncentracích může způsobovat projímavé účinky. U citlivých jedinců může při styku s touto látkou dojít k alergické reakci.

Doplňující informace

Přijatelná denní dávka (ADI): 0-25 mg/kg hmotnosti. V ČR (celé EU) je použití propylenglykolalginátu povoleno v nezbytném množství do určitých potravin např. do jemného a trvanlivého pečiva, cukrovinek, žvýkaček, vodových zmrzlin, atd. V USA je používání také povoleno.


Potraviny obsahující toto éčko

Nejnovější články

Speciální daň na slazené nápoje?

Už jste slyšeli o dani na cukr, sůl či tuk? myslíte si, že by to mohl být…

Jaká je nejzdravější strava?

Není univerzální zdravá dieta! Ano jsou univerzální živiny, ale jejich…

BIO potravina roku 2024

PRO-BIO Svaz ekologických zemědělců vyhlašuje soutěž Nejlepší biopotravina roku…
Novinky, akce, recepty a mnoho dalšího
pravidelně ve vašem emailu
Chcete vidět jak náš newsletter vypadá?