Zařazeno do skupiny:
Zvlhčující látky
Mannitol je cukerný alkohol. Je to bílá krystalická látka, sladké chuti a bez zápachu. V přírodě se vyskytuje v rostlinnách např. v celeru, mořských řasách a olivách. Používá se jako sladidlo, stabilizátor nebo zvlhčující látka.
Mannitol je velmi vhodný jako náhradní sladidlo pro diabetiky (nezvyšuje hladinu inzulinu) a má menší kalorickou hodnotu než cukr. Proto se přidává do výrobků bez cukru, sladkostí, cukrových polev, džemů, želé, nízkoenergetických jídel nebo se používá na povrch cukrovinek (nepohlcuje vzdušnou vlhkost). Jako sladidlo nezpůsobuje tolik zubního kazu, čehož se využívá při výrobě žvýkaček. Používá se také jako stabilizátor, rozpouštědlo pro barviva a aromata, zvlhčující látka a plnidlo.
Průmyslově se vyrábí kvašením glukózy a maltózy pomocí bakterií Lactobacillus intermedius.
Je to pravděpodobně bezpečná látka. Ve větších dávkách může způsobovat průjmová onemocnění, nevolnost, zvracení a nadýmaní.
V ČR (celé EU) je použití mannitolu povoleno ve výrobcích pro účely týkající se funkce náhradního sladidla. Do ostatních potravin se smí přidávat v nezbytném množství kromě dětské výživy. Pokud se ve výrobku nachází více jak 10% mannitolu, musí být obal označen upozorněním: „Nadměrná konzumace může vyvolat projímavé účinky.“ V USA je používání povoleno (GRAS látka).