Nakupujte fér potraviny
bez éček s naší aplikací
>
>
>
Více informací

E433 - Polyoxyethylensorbitanmonooleát

Skóre škodlivosti: 2

Zařazeno do skupiny:
Stabilizátory

Živočišný původ
Alergen

Zdroje informací

Víme, co jíme ?, Dr. Tereza Vrbová [ kniha ]

Decoding food additives, Dr. Geoffrey Skurray [ kniha ]

A consumer's dictionary of food additives [ kniha ]

Charakteristika

Jedná se o emulgátor, stabilizátor a odpěňovač.

Použití

Polysorbát 80 se přidává do pečiva, aby zůstalo déle čerstvé, a zároveň zpevňuje těsto. Využívá se v instantní smetaně do kávy jako látka zlepšující její rozpustnost a v umělých šlehačkách zamezuje oddělení oleje. Dále se přidává do cukrových polev, mražených vaječných krémů, ovocných dření, čokolád, do ztužených tuků a zálivek.

Výroba

Vyrábí se synteticky. Polysorbát 80 je směs sorbitolu polymerizujícím s etylénoxidem a olejovými estery s průměrnou délkou polymerového řetězce 80-ti jednotek, které mohou být živočišného původu.

Nežádoucí účinky

Při běžných dávkách používaných v potravinách nejsou známy nežádoucí účinky. U citlivých jedinců může při styku s touto látkou dojít k alergické reakci (např. kopřivka).

Doplňující informace

V ČR (celé EU) je použití polysorbátu 80 povoleno v nezbytném množství do vybraných potravin jako např. do jemného a trvanlivého pečiva, cukrovinek, zmrzlin, do emulgovaných tuků používaných při výrobě pekařských výrobků apod. V USA je používání také povoleno.


Potraviny obsahující toto éčko

Nejnovější články

Speciální daň na slazené nápoje?

Už jste slyšeli o dani na cukr, sůl či tuk? myslíte si, že by to mohl být…

Jaká je nejzdravější strava?

Není univerzální zdravá dieta! Ano jsou univerzální živiny, ale jejich…

BIO potravina roku 2024

PRO-BIO Svaz ekologických zemědělců vyhlašuje soutěž Nejlepší biopotravina roku…
Novinky, akce, recepty a mnoho dalšího
pravidelně ve vašem emailu
Chcete vidět jak náš newsletter vypadá?