Nakupujte fér potraviny
bez éček s naší aplikací
>
>
>
Více informací

E440(i) - Pektin

Skóre škodlivosti: 0

Zařazeno do skupiny:
Želírující látky

Bezpečné

Zdroje informací

Jídlo jako jed, jídlo jako lék, Reader's digest výběr [ kniha ]

Food additives, Dr. Christine Farlow [ kniha ]

Eat safe, Bill Statham [ kniha ]

A consumer's dictionary of food additives [ kniha ]

Controversial ingredients, foodfacts.com [ web ]

Pectin, Wikipedie [ web ]

Polysacharidy, Jiří Kysilka [ web ]

Charakteristika

Pektiny se běžně vyskytují v přírodě, především v ovoci (jablka, citrusy) a také v buněčných stěnách rostlin. Pektin jako látka byl poprvé popsán v roce 1825, ale jeho vlastnosti pro výrobu marmelád a džemů byly známé mnohem déle.

Použití

Díky svojí želírující povaze jej najdeme v mnoha potravinách, kde funguje jako stabilizátor, zahušťovadlo, emulgátor a pojidlo. Nejvíce známé použití je v marmeládách a džemech. Pektin je možné také koupit jako samostatnou látku, většinou ve směsi s cukrem, která se používá pro domácí výrobu marmelád. Dále se používá například v sirupech, zmražených potravinách, zmrzlině, dresingu, želé bonbónech, jogurtových nápojích a nebo jako náhražka tuku v pekařských výrobcích. Množství používaného pektinu je podobné tomu jaké je běžné v čerstvém ovoci, tedy 0,5% - 1% obsahu. Pektin se používá také v lékařství - díky své vysoké hustotě působí proti průjmům. Dále také ve speciálních zdravotnických lepidlech a v přípravcích na hojení ran.

Výroba

Pektiny ve větším množství obsahuje kůra citrusů, kde jejich obsah činí až 30%, a také jablka, obsah pektinu je ale jen 1% objemu. Pro výrobu pektinu se používá zbytek ovoce z přípravy džusů, zejména kůra z vymačkaných citrusů nebo dřeň a slupka jablek. Pektin se poté extrahuje za pomocí zředěné kyseliny chlorovodíkové při cca. 80 °C, přidá se ethanol nebo isopropanol a dojde k vysrážení pektinu ( dříve se používaly ke srážení pektinu soli hliníku). Alkohol se oddělí a vysušením se získá konečný produkt - Pektin E440(i).

Nežádoucí účinky

Tato látka je všeobecně považována za bezpečnou, proto ani nebyl stanoven její denní limit v potravě. Některé zdroje však uvádí, že ovocný pektin může obsahovat volné glutamáty.

Doplňující informace

Bylo zjištěno, že pektin pozitivně působí na snižování hladiny cholesterolu v krvi jelikož pektin zvyšuje hustotu obsahu střev a tím zabraňuje vstřebávání cholesterolu z potravy. V ČR (celé EU) i USA je používání povoleno i pro potraviny v dětské výživě od 5. měsíce věku.


Potraviny obsahující toto éčko

Nejnovější články

Pojďte se vzdělávat

Podívejte se na pozvánku na seminář ke světovému dni výživy: Ve zdravém těle…

Aktualizace výživových hodnot pro 34 živin

Po deseti letech práce Evropský úřad pro bezpečnost potravin (EFSA) zveřejnil…

Co je a není maso

Záznam z povídání o "náhražkách" masa v Českém rozhlase Hradec Králové.
Novinky, akce, recepty a mnoho dalšího
pravidelně ve vašem emailu
Chcete vidět jak náš newsletter vypadá?