Nakupujte fér potraviny
bez éček s naší aplikací
>
>
>
Více informací

E465 - Ethylmethylcelulóza

Skóre škodlivosti: 1

Zařazeno do skupiny:
Stabilizátory

Zdroje informací

A consumer's dictionary of food additives [ kniha ]

Decoding food additives, Dr. Geoffrey Skurray [ kniha ]

Víme, co jíme ?, Dr. Tereza Vrbová [ kniha ]

KFDA - Korea Food Additives Code [ web ]

Charakteristika

Bílá až béžovobílá hygroskopická pevná látka nebo prášek bez zápachu.

Použití

Používá se jako emulgátor, stabilizátor emulzí a činidlo tvořící pěnu v našlehaných výrobcích. Přidává se do hluboce zmražených potravin, mražených polotovarů a pokrmů určených k přípravě v mikrovlnných troubách. Díky svým projímavým účinkům se využívá v medicíně, ale využití nachází například také jako lepidlo na tapety.

Výroba

Vyrábí se chemickým pozměněním celulózy nebo z technické bavlny.

Nežádoucí účinky

Nevykazuje žádné nežádoucí účinky a je považována za bezpečnou látku; ve vysokých dávkách však může způsobovat nadýmání či jiné střevní nebo vyměšovací potíže.

Doplňující informace

 V ČR (celé EU) i v USA je povolenou přídatnou složkou běžných potravin.


Potraviny obsahující toto éčko

Nejnovější články

EU začíná testovat nová pravidla pro „dvojí kvalitu“

Loni se „české“ téma tzv. dvojí kvality potravin dostalo do povědomí i za…

Co vy a zabijačka?

V Radioporadně Českého rozhlasu Hradec Králové jsme si tentokrát povídali o…

Med obsahující zakázané léčivo

Stahování medu -Landis, med květový a medovicový - obsahujícího zakázané léčivo…
Novinky, akce, recepty a mnoho dalšího
pravidelně ve vašem emailu
Chcete vidět jak náš newsletter vypadá?