Nakupujte fér potraviny
bez éček s naší aplikací
>
>
>
Více informací

E465 - Ethylmethylcelulóza

Skóre škodlivosti: 1

Zařazeno do skupiny:
Stabilizátory

Zdroje informací

A consumer's dictionary of food additives [ kniha ]

Decoding food additives, Dr. Geoffrey Skurray [ kniha ]

Víme, co jíme ?, Dr. Tereza Vrbová [ kniha ]

KFDA - Korea Food Additives Code [ web ]

Charakteristika

Bílá až béžovobílá hygroskopická pevná látka nebo prášek bez zápachu.

Použití

Používá se jako emulgátor, stabilizátor emulzí a činidlo tvořící pěnu v našlehaných výrobcích. Přidává se do hluboce zmražených potravin, mražených polotovarů a pokrmů určených k přípravě v mikrovlnných troubách. Díky svým projímavým účinkům se využívá v medicíně, ale využití nachází například také jako lepidlo na tapety.

Výroba

Vyrábí se chemickým pozměněním celulózy nebo z technické bavlny.

Nežádoucí účinky

Nevykazuje žádné nežádoucí účinky a je považována za bezpečnou látku; ve vysokých dávkách však může způsobovat nadýmání či jiné střevní nebo vyměšovací potíže.

Doplňující informace

 V ČR (celé EU) i v USA je povolenou přídatnou složkou běžných potravin.


Potraviny obsahující toto éčko

Nejnovější články

Oxid titaničitý (E171) už není bezpečné Éčko

Na základě žádosti Evropské komise z března 2020 Evropský úřad pro bezpečnost…

Změna v potravinovém právu?

2. 5. 2021 začíná platit novela zákona o potravinách a tabákových výrobcích.…

NUTRIVIGILANCE 2020

Do systému sledující nežádoucí zdravotní reakce NUTRIVIGILANCE bylo za rok 2020…
Novinky, akce, recepty a mnoho dalšího
pravidelně ve vašem emailu
Chcete vidět jak náš newsletter vypadá?