Nakupujte fér potraviny
bez éček s naší aplikací
>
>
>
Více informací

E476 - Polyglycerolpolyricinoleát

Skóre škodlivosti: 3

Zařazeno do skupiny:
Emulgátory

Živočišný původ

Zdroje informací

Decoding food additives, Dr. Geoffrey Skurray [ kniha ]

Víš, co jíš ? U. Pollmer, C. Hoicke, H. U. Grimm [ kniha ]

Víme, co jíme ?, Dr. Tereza Vrbová [ kniha ]

Charakteristika

Jde o nažloutlou viskózní kapalinu.

Použití

Polyglycerolpolyricinoleát je emulgátor vyskytující se v zálivkách a pomazánkách se sníženým obsahem tuku a v kakaových nebo čokoládových cukrovinkách. Díky svým účinkům umožňuje vytvářet tenčí vrstvy čokoládových polev a využívá se k homogennímu promíchávání potravin na bázi vody a oleje. Nachází se také v mléčných výrobcích, majonézách, instantních polévkách, mražených dezertech nebo margarínech. Od: 25. 3. 2020 ho lze použít i jako emulgátor v kapalných rostlinných olejových emulzích určených k prodeji konečnému spotřebiteli, s obsahem tuku nejvýše 70 %.

Výroba

Připravují se esterifikací polyglycerolu kyselinou ricinolejovou. Průmyslově se vyrábí z přirozených mastných kyselin a glycerínu.

Nežádoucí účinky

Některé testy údajně potvrdily, že může mít negativní vedlejší účinky, například vyvolat střevní potíže nebo alergii. Jiné testy však žádné jeho negativní vlivy neprokázaly. V České republice (celé EU) smí být polyglycerolpolyricinoleát přidáván do nízkotučných pomazánek a zálivek, do čokoládových cukrovinek a čokolád.

Doplňující informace

Této látce by se měli vyhýbat vegetariáni, neboť je pravděpodobné, že výchozí surovinou při její výrobě byl živočišný tuk.


Potraviny obsahující toto éčko

Nejnovější články

Za poslední rok se už tolik neplýtváme!

Plýtvání potravinami - poslední rok přinesl výrazné zlepšení. Vyplývá ze…

Nedostatky ve výživě ČECHŮ!

Něco chybí v jídelníčku každého pohlaví či věkové kategorie, ale obecně…

RASFF systém - roste počet oznámení kategorie Varování

Evropská Komise publikovala zprávu o používání Systému rychlého varování pro…
Novinky, akce, recepty a mnoho dalšího
pravidelně ve vašem emailu
Chcete vidět jak náš newsletter vypadá?