Nakupujte fér potraviny
bez éček s naší aplikací
>
>
>
Více informací

E476 - Polyglycerolpolyricinoleát

Skóre škodlivosti: 3

Zařazeno do skupiny:
Emulgátory

Živočišný původ

Zdroje informací

Decoding food additives, Dr. Geoffrey Skurray [ kniha ]

Víš, co jíš ? U. Pollmer, C. Hoicke, H. U. Grimm [ kniha ]

Víme, co jíme ?, Dr. Tereza Vrbová [ kniha ]

Charakteristika

Jde o nažloutlou viskózní kapalinu.

Použití

Polyglycerolpolyricinoleát je emulgátor vyskytující se v zálivkách a pomazánkách se sníženým obsahem tuku a v kakaových nebo čokoládových cukrovinkách. Díky svým účinkům umožňuje vytvářet tenčí vrstvy čokoládových polev a využívá se k homogennímu promíchávání potravin na bázi vody a oleje. Nachází se také v mléčných výrobcích, majonézách, instantních polévkách, mražených dezertech nebo margarínech.

Výroba

Připravují se esterifikací polyglycerolu kyselinou ricinolejovou. Průmyslově se vyrábí z přirozených mastných kyselin a glycerínu.

Nežádoucí účinky

Některé testy údajně potvrdily, že může mít negativní vedlejší účinky, například vyvolat střevní potíže nebo alergii. Jiné testy však žádné jeho negativní vlivy neprokázaly. V České republice (celé EU) smí být polyglycerolpolyricinoleát přidáván do nízkotučných pomazánek a zálivek, do čokoládových cukrovinek a čokolád.

Doplňující informace

Této látce by se měli vyhýbat vegetariáni, neboť je pravděpodobné, že výchozí surovinou při její výrobě byl živočišný tuk.


Potraviny obsahující toto éčko

Nejnovější články

S Černými ovcemi jsme ochutnali paštiky...

Spolu s týmem Černých ovcí jsme ochutnali 8 játrových paštik. jak chutnaly? tak…

Jak poznat jedlé kaštany od koňských?

Vánoce jsou plné různých vůní a chutí. K oblíbené dobrotě se v domácnostech i…

Cukr, cukr a zase cukr…

V sladkostech se nad cukrem nikdo nezastaví, ale víte, kolik ho je třeba v…
Novinky, akce, recepty a mnoho dalšího
pravidelně ve vašem emailu
Chcete vidět jak náš newsletter vypadá?