Nakupujte fér potraviny
bez éček s naší aplikací
>
>
>
Více informací

E494 - Monooleát sorbitolu

Skóre škodlivosti: 1

Zařazeno do skupiny:
Emulgátory

Živočišný původ

Zdroje informací

A consumer's dictionary of food additives [ kniha ]

Víme, co jíme ?, Dr. Tereza Vrbová [ kniha ]

Víš, co jíš ? U. Pollmer, C. Hoicke, H. U. Grimm [ kniha ]

Sorbitan Monooleate, JEFCA [ kniha ]

Charakteristika

Viskózní olejovitá kapalina jantarové barvy, případně krémové až hnědé vločky, či tuhá, voskovitá pevná látka s charakteristickým zápachem.

Použití

Vyskytuje se v pekařských a cukrářských výrobcích, zmrzlinách a sypkých náhražkách mléka. Využívá se jako odpěňovač při výrobě droždí a element dodávající plasticitu žvýkačkám. Funguje jako emulgační přísada do speciálních výživových substancí a farmaceutik.

Výroba

Vzniká zahříváním sorbitolu s kyselinou olejovou.

Nežádoucí účinky

Soudě podle ostatních esterů sorbitolu, které jsou bezpečné, lze analogicky odvodit, že negativní účinky pravděpodobně nemá ani tato látka.

Doplňující informace

Této látce by se měli vyhýbat vegetariáni, neboť je pravděpodobné, že výchozí surovinou při její výrobě byl živočišný tuk. V minulosti nebyla v ČR povolena, avšak dnes se smí přidávat do všech potravin, do nichž lze přidávat emulgátor E491 (platí pro celou EU). V USA ani v Austrálii není tato látka povolena.


Nejnovější články

Bezlaktózové neznamená méněcenné: Pravda o živinách

Stále více lidí sahá po bezlaktózových výrobcích, ať už kvůli intoleranci, nebo…

Test mražené pizzy 2025

Po mražené pizze sáhl snad každý, kdo byl nucen v časové tísni vytvořit…

Řecké jogurty

Rozdíl mezi „řeckým jogurtem“ a „normálním jogurtem“ je poměrně výrazný, a to…
Novinky, akce, recepty a mnoho dalšího
pravidelně ve vašem emailu
Chcete vidět jak náš newsletter vypadá?