Nakupujte fér potraviny
bez éček s naší aplikací
>
>
>
Více informací

E501 - Uhličitany draselné

Skóre škodlivosti: 2

Zařazeno do skupiny:
Kyseliny a regulátory kyselosti

Zdroje informací

Hydrogenuhličitan draselný - Wikipedie [ web ]

Uhličitan draselný - Wikipedie [ web ]

Víš, co jíš ? U. Pollmer, C. Hoicke, H. U. Grimm [ kniha ]

Víme, co jíme ?, Dr. Tereza Vrbová [ kniha ]

Decoding food additives, Dr. Geoffrey Skurray [ kniha ]

A consumer's dictionary of food additives [ kniha ]

Charakteristika

Uhličitan draselný je bílý, silně hygroskopický prášek; hydrogenuhličitan tvoří bílé krystalky nebo prášek – je bezbarvý, bez zápachu a je rozpustný ve vodě. Jsou zdrojem potřebného draslíku pro organismus. Dřív nazývaný také potaš nebo salajka.

Použití

Tyto uhličitany fungují jako emulgátory, mající kypřící účinky a upravují kyselost potravin. Jsou používány v pekárenství, při výrobě margarínů a jako zdroj draslíku – tj. slouží k obohacování potravin tímto prvkem. Dále nacházejí využití při zpracovávání kakaových bobů a kávovinových náhražek a jejich účinky urychlují vysoušení hrozinek. Nařízení Komise (EU) 2017/1270 ze dne 14. července 2017, je možné použití E 501 u loupaného, krájeného a na kousky nařezaného ovoce a zeleniny jako stabilizátor a regulátor kyselosti.

Výroba

Hydroxid draselný se sytí oxidem uhličitým. Při reakci hydroxidu draselného a oxidu uhličitého vzniká uhličitan draselný.

Nežádoucí účinky

Látky se považují za bezpečné. Podle některých zdrojů může uhličitan draselný způsobovat citlivým osobám podráždění pokožky a záněty kůže na hlavě, na čele a na rukou.

Doplňující informace

Potaš se dříve získávala tradičním způsobem – pálením lesního dřeva. V ČR (celé EU) smějí být uhličitany draselné přidávány téměř ke všem potravinám s výjimkou dětské výživy. V omezeném množství je lze přidávat i do kypřících prostředků pro pekařské výrobky k dětským příkrmům. Povoleny jsou i v USA. 


Potraviny obsahující toto éčko

Nejnovější články

Hroznové víno ze zemí mimo EU je častěji kontaminováno pesticidy

Hroznové víno patří mezi nejoblíbenější druhy ovoce. Spotřeba na osobu v…

Pod lupou bude hummus, miso i mák

Miso, hummus či okara. Luštěninové výrobky, se kterými se lidé v Česku…

Potravináři podporují zpřísnění označení vegetariánských potravin

Potravinářská komora podporuje připravenou novelu vyhlášky, která upravuje…
Novinky, akce, recepty a mnoho dalšího
pravidelně ve vašem emailu
Chcete vidět jak náš newsletter vypadá?