Nakupujte fér potraviny
bez éček s naší aplikací
>
>
>
Více informací

E525 - Hydroxid draselný

Skóre škodlivosti: 2

Zařazeno do skupiny:
Kyseliny a regulátory kyselosti

Zdroje informací

A consumer's dictionary of food additives [ kniha ]

Vyhláška Ministerstva zdravotnictví č. 3/1999 [ web ]

Víme, co jíme ?, Dr. Tereza Vrbová [ kniha ]

Víš, co jíš ? U. Pollmer, C. Hoicke, H. U. Grimm [ kniha ]

Charakteristika

Bílé nebo skoro bílé pecičky, vločky, roubíky, odlitky a podobně. Považuje se za bezpečný. Hydroxid draselný má obdobné použití jako Hydroxid sodný, navíc je zdrojem draslíku. 

Použití

Používá se ke korekcím kyselosti výrobků, nebo jako pomocná látka ke zpracování potravin. Pomáhá zpracovávat surové kávové plody, uplatnění najde i při výrobě instantních čajů a přísad z mléka. Výjimečně se používá k přeměně zbytků bílkovin v koření a ke snadnějšímu loupání brambor. Používá se také pro získání barvy ze semen Annatto (používaných převážně v mexické nebo karibské kuchyni - mají výraznou žlutou až oranžovou barvu), nebo jej lze využít na zabránění růstu rohů u telat.

Výroba

Vyrábí se hydrolýzou vodného roztoku KCl.

Nežádoucí účinky

Množství hydroxidu draselného přijímaného v potravě není nebezpečné. KOH je nebezpečný pouze při přímém styku – tedy v průmyslu. Nebezpečí jsou vystaveni pracovníci potravinářství, kterým při styku s pokožkou může způsobit popáleniny, puchýře nebo jiné poškození pokožky. Při práci s ním je nutno dodržovat bezpečnostní pokyny uvedené na obalu, pracovním návodu nebo v bezpečnostním listě (výrobce má povinnost je zdarma poskytovat uživatelům – většinou na internetu). Při vnitřním požití může vyvolat krvácení. Vyjmenovaná rizika neplatí pro potraviny, které jej obsahují, ale pro přímý kontakt.

Doplňující informace

V České republice (celé EU) smějí být používány v množství, které je nezbytné ke všem potravinám mimo dětskou výživu a další potraviny. V USA je jeho použití povoleno, v Austrálii povolena není.


Potraviny obsahující toto éčko

Nejnovější články

Radioporadna Český rozhlas Hradec Králové

Tentokrát o marmeládě, džemu a skladování potravin.

10 pravidel WHO

Základní pravidla pro uchování nezávadnosti potravin.

Aplikace FÉR potravina v novém

Do konce tohoto týdne pro oba systémy (Android i iOS) bude k dispozici…
Novinky, akce, recepty a mnoho dalšího
pravidelně ve vašem emailu
Chcete vidět jak náš newsletter vypadá?