Nakupujte fér potraviny
bez éček s naší aplikací
>
>
>
Více informací

E559 - Křemičitan hlinitý

Skóre škodlivosti: 2

Zařazeno do skupiny:
Protispékavé látky

Zdroje informací

Víš, co jíš ? U. Pollmer, C. Hoicke, H. U. Grimm [ kniha ]

Víme, co jíme ?, Dr. Tereza Vrbová [ kniha ]

A consumer's dictionary of food additives [ kniha ]

Decoding food additives, Dr. Geoffrey Skurray [ kniha ]

Vyhláška Ministerstva zdravotnictví č. 3/1999 [ web ]

Food-Info.net : E-numbers : E559 : Aluminium silicate [ web ]

Charakteristika

Běžně se vyskytuje v přírodě, používá se jako protispékavá látka, čiřící látka u nápojů nebo jako antacidum ve farmacii. Považuje se za bezpečnou látku.

Použití

Používá se jako protispékavá látka a nosič vůni. Nalezneme jej v instantní kávě, sušeném mléku. Výrazně se používá v kosmetice. Může být použit pro vegetariány, vegany i pro všechna náboženství.

Výroba

Získává se z přírodních zdrojů – jílů. Vznikají například zvětráváním živců. Plavením se zbavuje nečistot a poté se suší na bělavý prášek, který je bez chuti i zápachu.

Nežádoucí účinky

Pro tuto látku nebyla stanovena hodnota ADI (Acceptable Daily Intake = přijatelná denní dávka). U látky nejsou známé žádné vedlejší ani nepříznivé účinky na lidské zdraví. Hliník někdy bývá spojován s Alzheimerovou chorobou, ale u potravin zatím nebyl určen přesný ortel, zda chorobu hliník v potravinách způsobuje nebo ne. V každém případě se nedoporučuje olizovat nebo seškrabávat zbytky potravin z hliníkových uzávěrů (například u jogurtů).

Doplňující informace

V ČR (celé EU) je povoleno používání látky jako přídatné látky k vybraným potravinám. V USA je používání látky povoleno.


Potraviny obsahující toto éčko

Nejnovější články

Test tavených sýrů 2024

V roce 2023 uplynulo sto let od chvíle, kdy se u nás, přesněji řečeno ve…

Bezlepkové potraviny

Pro někoho je bezlepková strava jedinou možností, jak předcházet zdravotním…

Jsou takřka nezničitelné a škodí zdraví

Jde o syntetické látky známé jako perfluorované a polyfluorované alkylové…
Novinky, akce, recepty a mnoho dalšího
pravidelně ve vašem emailu
Chcete vidět jak náš newsletter vypadá?