Nakupujte fér potraviny
bez éček s naší aplikací
>
>
>
Více informací

E559 - Křemičitan hlinitý

Skóre škodlivosti: 2

Zařazeno do skupiny:
Protispékavé látky

Zdroje informací

Víš, co jíš ? U. Pollmer, C. Hoicke, H. U. Grimm [ kniha ]

Víme, co jíme ?, Dr. Tereza Vrbová [ kniha ]

A consumer's dictionary of food additives [ kniha ]

Decoding food additives, Dr. Geoffrey Skurray [ kniha ]

Vyhláška Ministerstva zdravotnictví č. 3/1999 [ web ]

Food-Info.net : E-numbers : E559 : Aluminium silicate [ web ]

Charakteristika

Běžně se vyskytuje v přírodě, používá se jako protispékavá látka, čiřící látka u nápojů nebo jako antacidum ve farmacii. Považuje se za bezpečnou látku.

Použití

Používá se jako protispékavá látka a nosič vůni. Nalezneme jej v instantní kávě, sušeném mléku. Výrazně se používá v kosmetice. Může být použit pro vegetariány, vegany i pro všechna náboženství.

Výroba

Získává se z přírodních zdrojů – jílů. Vznikají například zvětráváním živců. Plavením se zbavuje nečistot a poté se suší na bělavý prášek, který je bez chuti i zápachu.

Nežádoucí účinky

Pro tuto látku nebyla stanovena hodnota ADI (Acceptable Daily Intake = přijatelná denní dávka). U látky nejsou známé žádné vedlejší ani nepříznivé účinky na lidské zdraví. Hliník někdy bývá spojován s Alzheimerovou chorobou, ale u potravin zatím nebyl určen přesný ortel, zda chorobu hliník v potravinách způsobuje nebo ne. V každém případě se nedoporučuje olizovat nebo seškrabávat zbytky potravin z hliníkových uzávěrů (například u jogurtů).

Doplňující informace

V ČR (celé EU) je povoleno používání látky jako přídatné látky k vybraným potravinám. V USA je používání látky povoleno.


Potraviny obsahující toto éčko

Nejnovější články

O kvalitě mléčných výrobků

Redaktoři dTestu pravidelně rozebírají své testování či zajímavosti, ať už od…

Obědy ve školách se změní

Školní jídelny se připravují na plánovanou změnu spotřebního koše, jehož podobu…

Zlobí vás "smršťování" výrobků?

Zlobí vás shrinkflace neboli "smršťování" velikosti výrobků a nikoli cen? Ve…
Novinky, akce, recepty a mnoho dalšího
pravidelně ve vašem emailu
Chcete vidět jak náš newsletter vypadá?