Nakupujte fér potraviny
bez éček s naší aplikací
>
>
>
Více informací

E577 - Glukonan draselný

Skóre škodlivosti: 1

Zařazeno do skupiny:
Sekvestranty

Bezpečné

Zdroje informací

Food-Info.net : E-numbers : E577 : Potassium gluconate [ web ]

A consumer's dictionary of food additives [ kniha ]

Víš, co jíš ? U. Pollmer, C. Hoicke, H. U. Grimm [ kniha ]

Víme, co jíme ?, Dr. Tereza Vrbová [ kniha ]

Decoding food additives, Dr. Geoffrey Skurray [ kniha ]

Vyhláška Ministerstva zdravotnictví č. 3/1999 [ web ]

Charakteristika

Jedná se o draselnou sůl kyseliny glukonové, používá se převážně jako antioxidant. Jedná se o příjemně vonící hmotu, která má zrnitý až jemný krystalický charakter. Barva je bílá až světle hnědá. Nejsou známy žádné její nežádoucí vlastnosti.

Použití

Používá se jako antioxidant – zabraňuje reakci přítomných kovů (železa nebo mědi) s dalšími látkami – předcházejí změně barvy, textury, sraženiny a žluknutí. Najdeme jej v prášcích na přípravu pudingů, v pudingu nebo v sypkých směsích na přípravu nápojů. Ve své přirozené podobě se vyskytuje ve víně nebo medu. Může být použit pro vegetariány, vegany i pro všechna náboženství.

Výroba

Vyrábí se z kyseliny glukonové její neutralizací draselnou zásadou.

Nežádoucí účinky

Pro tuto látku byla stanovena hodnota ADI (Acceptable Daily Intake = přijatelná denní dávka) na hodnotu až 50mg/kg tělesné váhy. U látky nejsou známé žádné vedlejší ani nepříznivé účinky na lidské zdraví. Je neškodnou a bezpečnou látkou, pokud by došlo k příjmu více než 200 gramů kyseliny glukonové, účinkovala by pravděpodobně jako projímadlo.

Doplňující informace

V ČR (celé EU) je jeho používání povolené, v USA se jedná o látku povolenou, v Austrálii látka povolena není. 


Nejnovější články

Radioporadna o čokoládě a sušených plodech

5.12. byla ředitelka projektu Hana Střítecká opět pozvána do Radioporadny…

Recepty od ...

Už máte všechno napečeno? pokud ne máme pro Vás inspiraci.

EFSA vyzývá k poskytnutí dat o používání chia semínek v tepelně ošetřených potravinách

Evropský úřad pro bezpečnost potravin vyzývá vlády, výrobce potravin,…
Novinky, akce, recepty a mnoho dalšího
pravidelně ve vašem emailu
Chcete vidět jak náš newsletter vypadá?