Nakupujte fér potraviny
bez éček s naší aplikací
>
>
>
Více informací

E585 - Mléčnan železnatý

Skóre škodlivosti: 2

Zařazeno do skupiny:
Stabilizátory

Živočišný původ
Nevhodné pro děti

Zdroje informací

Víš, co jíš ? U. Pollmer, C. Hoicke, H. U. Grimm [ kniha ]

Víme, co jíme ?, Dr. Tereza Vrbová [ kniha ]

Decoding food additives, Dr. Geoffrey Skurray [ kniha ]

A consumer's dictionary of food additives [ kniha ]

Vyhláška Ministerstva zdravotnictví č. 3/1999 [ web ]

Food-Info.net : E-numbers : E585 : Ferrolactate [ web ]

Charakteristika

Jedná se o železnatou sůl kyseliny mléčné, používá se jako zdroj železa nebo látka pomáhající upravovat barevnost. Nejsou známy žádné její nežádoucí vlastnosti.

Použití

Používá je jako stabilizátor barvy u černých oliv, nebo v dětské výživě. Ve své přirozené podobě se vyskytuje ve víně nebo medu. Může být použit pro vegetariány, vegany i pro všechna náboženství. 

Výroba

Vyrábí se z kyseliny mléčné její neutralizací. Vznikají zelenobílé krystalky nebo lehký zelený prášek slabé charakteristické vůně.

Nežádoucí účinky

Pro tuto látku byla stanovena hodnota ADI (Acceptable Daily Intake = přijatelná denní dávka) na hodnotu až 0,8 mg/kg tělesné váhy. U látky nejsou známé žádné vedlejší ani nepříznivé účinky na lidské zdraví. Je neškodnou a bezpečnou látkou. I když název odkazuje na mléko, je vhodný i pro lidi s alergií na mléko nebo laktózu. Podobně jako u kyseliny mléčné se i Mléčnan železnatý vyskytuje ve formě D, která není vhodná pro děti, protože může způsobit průjmy nebo zvracení.

Doplňující informace

V ČR (celé EU) je jeho používání povoleno v černých olivách. V USA se jedná o látku povolenou.


Potraviny obsahující toto éčko

Nejnovější články

BUĎ FIT!

Národní program prevence obezity dětí.

Kysané zelí na Valentýna asi dávat nebudete:)

Na sv. Valentýna obdarováváme osoby, které máme rádi, a proto bychom měli už…

Hroznové víno ze zemí mimo EU je častěji kontaminováno pesticidy

Hroznové víno patří mezi nejoblíbenější druhy ovoce. Spotřeba na osobu v…
Novinky, akce, recepty a mnoho dalšího
pravidelně ve vašem emailu
Chcete vidět jak náš newsletter vypadá?