Nakupujte fér potraviny
bez éček s naší aplikací
>
>
>
Více informací

E905b - Ropná vazelína

Skóre škodlivosti: 3

Zařazeno do skupiny:
Nosiče a rozpouštědla

Nepovolené v EU

Zdroje informací

A consumer's dictionary of food additives [ kniha ]

Decoding food additives, Dr. Geoffrey Skurray [ kniha ]

Víme, co jíme ?, Dr. Tereza Vrbová [ kniha ]

Food-Info.net : E-numbers : 905 : Paraffins [ web ]

Charakteristika

Vazelína je přečištěná směs rafinovaných polotuhých uhlovodíků z ropy. Bezbarvá, průhledná, bez zápachu a bez chuti.

Použití

Slouží k vytvoření lesklého ochranného povrchu například u zeleniny (rajčata, lilek, okurka, paprika podobně), své uplatnění má i jako lubrikant (znesnadňuje připečení výrobků k formě, plechu nebo ke krájecímu noži). Výrobkům poskytuje lesklý vzhled a zabraňuje ztrátám vody a vlhkosti – prodlužuje jejich trvanlivost (hlavně u ovoce a zeleniny). Může být použit jako složka laxativních přípravků (projímavé látky). Může být použito jako rozpouštědlo nebo činidlo proti pěnění.

Výroba

Jedná se o směs polotuhých uhlovodíků, která se získává rafinací a čištěním ropných minerálních olejů. Tato směs může obsahovat povolené syntetické antioxidanty.

Nežádoucí účinky

Může zamezovat vstřebávání vitamínů rozpustných v tucích (vitamín D, E, K a některé esenciální mastné kyseliny). Pravděpodobně se nehromadí v organismu tolik jako minerální oleje. Pro tuto látku nebyla stanovena hodnota ADI (Acceptable Daily Intake = přijatelná denní dávka). U látky nejsou známé žádné vedlejší ani nepříznivé účinky na lidské zdraví. Látka může být použita pro vegetariány, vegany i pro všechna náboženství.

Doplňující informace

V ČR (celé EU) není použití této látky povoleno.


Nejnovější články

Ceny zmrzlin opět rostou

Letošní zmrzlinová sezóna se opět prodraží, a to jak u kopečkové zmrzliny v…

Začíná léto...HURÁ na prázdniny

Léto, výlety a stanování k sobě neodmyslitelně patří – ale co jíst, když chybí…

Selen a zinek

Selen a zinek jsou klíčové minerální látky v našem těle. velmi důležité jsou i…
Novinky, akce, recepty a mnoho dalšího
pravidelně ve vašem emailu
Chcete vidět jak náš newsletter vypadá?