Nakupujte fér potraviny
bez éček s naší aplikací
>
>
>
Více informací

E905c - Ropný vosk

Skóre škodlivosti: 2

Zařazeno do skupiny:
Nosiče a rozpouštědla

Nepovolené v EU

Zdroje informací

Food-Info.net : E-numbers : 905 : Paraffins [ web ]

Víme, co jíme ?, Dr. Tereza Vrbová [ kniha ]

A consumer's dictionary of food additives [ kniha ]

Charakteristika

Mikroskopický vosk je přečištěná směs rafinovaných polotuhých uhlovodíků z ropy tvořený převážně rozvětveným alifatickým parafínem. Bezbarvá látka bez zápachu a bez chuti. 

Použití

Slouží jako náhražka ostatních vosků – je podstatně levnější. V USA slouží k vytvoření lesklého ochranného povrchu například u zeleniny, ovoce, sýrů, skořápek vajec. Své uplatnění má i jako lubrikant a jako látka snižující pěnivost. Výrobkům poskytuje lesklý vzhled a zabraňuje ztrátám vody a vlhkosti – prodlužuje jejich trvanlivost (hlavně u ovoce a zeleniny). Může být použit jako složka laxativních přípravků (projímavé látky). Může být použito jako rozpouštědlo nebo činidlo proti pěnění.

Výroba

Jedná se o směs uhlovodíků, která se získává rafinací a čištěním ropy a je převážně tvořena rozvětveným parafínem. Tato směs může obsahovat povolené syntetické antioxidanty.

Nežádoucí účinky

Není toxický ani karcinogenní, nehromadí se v těle a nejsou známy žádné nežádoucí účinky. Pro tuto látku nebyla stanovena hodnota ADI (Acceptable Daily Intake = přijatelná denní dávka). U látky nejsou známé žádné vedlejší ani nepříznivé účinky na lidské zdraví. Látka může být použita pro vegetariány, vegany i pro všechna náboženství.

Doplňující informace

V ČR (celé EU) není použití této látky povoleno.


Nejnovější články

O kvalitě mléčných výrobků

Redaktoři dTestu pravidelně rozebírají své testování či zajímavosti, ať už od…

Obědy ve školách se změní

Školní jídelny se připravují na plánovanou změnu spotřebního koše, jehož podobu…

Zlobí vás "smršťování" výrobků?

Zlobí vás shrinkflace neboli "smršťování" velikosti výrobků a nikoli cen? Ve…
Novinky, akce, recepty a mnoho dalšího
pravidelně ve vašem emailu
Chcete vidět jak náš newsletter vypadá?