Nakupujte fér potraviny
bez éček s naší aplikací
>
>
>
Více informací

E905c - Ropný vosk

Skóre škodlivosti: 2

Zařazeno do skupiny:
Nosiče a rozpouštědla

Nepovolené v EU

Zdroje informací

Food-Info.net : E-numbers : 905 : Paraffins [ web ]

Víme, co jíme ?, Dr. Tereza Vrbová [ kniha ]

A consumer's dictionary of food additives [ kniha ]

Charakteristika

Mikroskopický vosk je přečištěná směs rafinovaných polotuhých uhlovodíků z ropy tvořený převážně rozvětveným alifatickým parafínem. Bezbarvá látka bez zápachu a bez chuti. 

Použití

Slouží jako náhražka ostatních vosků – je podstatně levnější. V USA slouží k vytvoření lesklého ochranného povrchu například u zeleniny, ovoce, sýrů, skořápek vajec. Své uplatnění má i jako lubrikant a jako látka snižující pěnivost. Výrobkům poskytuje lesklý vzhled a zabraňuje ztrátám vody a vlhkosti – prodlužuje jejich trvanlivost (hlavně u ovoce a zeleniny). Může být použit jako složka laxativních přípravků (projímavé látky). Může být použito jako rozpouštědlo nebo činidlo proti pěnění.

Výroba

Jedná se o směs uhlovodíků, která se získává rafinací a čištěním ropy a je převážně tvořena rozvětveným parafínem. Tato směs může obsahovat povolené syntetické antioxidanty.

Nežádoucí účinky

Není toxický ani karcinogenní, nehromadí se v těle a nejsou známy žádné nežádoucí účinky. Pro tuto látku nebyla stanovena hodnota ADI (Acceptable Daily Intake = přijatelná denní dávka). U látky nejsou známé žádné vedlejší ani nepříznivé účinky na lidské zdraví. Látka může být použita pro vegetariány, vegany i pro všechna náboženství.

Doplňující informace

V ČR (celé EU) není použití této látky povoleno.


Nejnovější články

Radioporadna o čokoládě a sušených plodech

5.12. byla ředitelka projektu Hana Střítecká opět pozvána do Radioporadny…

Recepty od ...

Už máte všechno napečeno? pokud ne máme pro Vás inspiraci.

EFSA vyzývá k poskytnutí dat o používání chia semínek v tepelně ošetřených potravinách

Evropský úřad pro bezpečnost potravin vyzývá vlády, výrobce potravin,…
Novinky, akce, recepty a mnoho dalšího
pravidelně ve vašem emailu
Chcete vidět jak náš newsletter vypadá?