Nakupujte fér potraviny
bez éček s naší aplikací
>
>
>
Více informací

E921 - L-cystin

Skóre škodlivosti: 0

Zařazeno do skupiny:
Látky zlepšující mouku

Živočišný původ

Zdroje informací

A consumer's dictionary of food additives [ kniha ]

Víme, co jíme ?, Dr. Tereza Vrbová [ kniha ]

Víš, co jíš ? U. Pollmer, C. Hoicke, H. U. Grimm [ kniha ]

Charakteristika

Jedná se o neesenciální aminokyselinu. Usměrňuje některé následky účinků kyseliny askorbinové při zpracování mouky.

Použití

Používá se v pekařských výrobcích - chlebu, pečivu, dále jako přídavek do pekařských směsí a chlebové mouky. Používá se také při výrobě masa, do cereálií a kojenecké stravy

Výroba

Získává se z cysteinu. Látka je obsažena v chlupech, peří, kopytech, kůži, vlasech, nehtech.

Nežádoucí účinky

Látka se přirozeně vyskytuje v potravinách a proto není pro člověka nebezpečná. Avšak při pokusech na zvířatech byly prokázány nežádoucí účinky jako například poškození jater a žlučovodů, poškození funkce ledvin.

Doplňující informace

V ČR (celé EU) se nepovažuje za přídatnou látku, používá se v doplňcích stravy.


Nejnovější články

Speciální daň na slazené nápoje?

Už jste slyšeli o dani na cukr, sůl či tuk? myslíte si, že by to mohl být…

Jaká je nejzdravější strava?

Není univerzální zdravá dieta! Ano jsou univerzální živiny, ale jejich…

BIO potravina roku 2024

PRO-BIO Svaz ekologických zemědělců vyhlašuje soutěž Nejlepší biopotravina roku…
Novinky, akce, recepty a mnoho dalšího
pravidelně ve vašem emailu
Chcete vidět jak náš newsletter vypadá?