Nakupujte fér potraviny
bez éček s naší aplikací
>
>
>
Více informací

E921 - L-cystin

Skóre škodlivosti: 5

Zařazeno do skupiny:
Látky zlepšující mouku

Nebezpečné
Živočišný původ
Nepovolené v EU

Zdroje informací

A consumer's dictionary of food additives [ kniha ]

Víme, co jíme ?, Dr. Tereza Vrbová [ kniha ]

Víš, co jíš ? U. Pollmer, C. Hoicke, H. U. Grimm [ kniha ]

Charakteristika

Jedná se o nesenciální aminokyselinu používající se jako kypřící přípravek na pečení a na zpracování mouky. Zlepšuje zpracování a dobu míchání těsta. Usměrňuje některé následky účinků kyseliny askorbinové při zpracování mouky.

Použití

Používá se v pekařských výrobcích - chlebu, pečivu, dále jako přídavek do pekařských směsí a chlebové mouky. Používá se také při výrobě masa, do cereálií a kojenecké stravy

Výroba

Látka je obsažena v chlupech, peří, kopytech, kůži, vlasech, nehtech.

Nežádoucí účinky

Látka se přirozeně vyskytuje v potravinách a proto není pro člověka nebezpečná. Avšak při pokusech na zvířatech byly prokázány nežádoucí účinky jako například poškození jater a žlučovodů, poškození funkce ledvin.

Doplňující informace

V ČR (celé EU) je použití této látky nepovolené. V USA je látka povolena.


Nejnovější články

Stříhnete si „SUCHEJ“ únor?

Alkohol a nadbytečný příjmem kalorií. Další z dobrých důvodů, proč vyzkoušet…

Spirulina v dTestu

Spirulina neboli sušená vodní sinice patří mezi moderní alternativní doplňky…

České pivo jako tekutý chléb

Pivo je tradičním nápojem a produktem jedné z prvních biotechnologií…
Novinky, akce, recepty a mnoho dalšího
pravidelně ve vašem emailu
Chcete vidět jak náš newsletter vypadá?