Nakupujte fér potraviny
bez éček s naší aplikací
>
>
>
Více informací

E928 - Benzoyl peroxid

Skóre škodlivosti: 4

Zařazeno do skupiny:
Látky zlepšující mouku

Alergen
Nepovolené v EU

Zdroje informací

A consumer's dictionary of food additives [ kniha ]

Eat safe, Bill Statham [ kniha ]

Víme, co jíme ?, Dr. Tereza Vrbová [ kniha ]

Charakteristika

Jedná se o často používané bělící činidlo (v mouce).

Použití

Používá se do mouk, modrých sýrů - gorgonzola, mléka, margarínů, syrovátky. Používá se také v kosmetice - do umělých nehtů, ve sklolaminátových pryskyřicích a ve farmaceutice.

Výroba

Vyráběn z benzoyl chloridu a peroxidu sodného nebo peroxidu vodíku.

Nežádoucí účinky

Benzoyl peroxid je sice považována oficiálně za bezpečnou látku, podle klinických testů však může způsobit těžké podráždění kůže, alergické reakce, astmatické stavy. Dle některých studií na krysách byl vyvolán vznik nádorů při styku s pokožkou. Není zatím dostatečné množství důkazů, že se jedná o karcinogenní látku a alergen.

Doplňující informace

Bylo zjištěno, že se vlivem tepelného zpracování nebo skladování přeměňuje na kyselinu benzoovou a z lidského těla je vyloučen močí. V ČR (celé EU) je použití této látky nepovolené, v USA je látka povolena - GRAS. 


Nejnovější články

Radioporadna o čokoládě a sušených plodech

5.12. byla ředitelka projektu Hana Střítecká opět pozvána do Radioporadny…

Recepty od ...

Už máte všechno napečeno? pokud ne máme pro Vás inspiraci.

EFSA vyzývá k poskytnutí dat o používání chia semínek v tepelně ošetřených potravinách

Evropský úřad pro bezpečnost potravin vyzývá vlády, výrobce potravin,…
Novinky, akce, recepty a mnoho dalšího
pravidelně ve vašem emailu
Chcete vidět jak náš newsletter vypadá?