Nakupujte fér potraviny
bez éček s naší aplikací
>
>
>
Více informací

E956 - Alitam

Skóre škodlivosti: 2

Zařazeno do skupiny:
Náhradní sladidla

Nepovolené v EU

Zdroje informací

A consumer's dictionary of food additives [ kniha ]

Víme, co jíme ?, Dr. Tereza Vrbová [ kniha ]

Decoding food additives, Dr. Geoffrey Skurray [ kniha ]

Charakteristika

Jedná se o umělé sladidlo 2000 krát sladší než stolní cukr. Strukturou je podobný aspartamu, je však sladší a má vyšší stabilitu. Je velmi dobře rozpustný ve vodě, stabilní při vyšších teplotách a nezanechává žádnou nežádoucí pachuť. Použití je povoleno jen v množství 40 - 300 mg/kg.

Výroba

Vyrábí se ze dvou aminokyselin - kyseliny L-asparágové a D-alaninu.

Použití

Používá se v široké škále potravin, jako jsou pekařské výrobky, ochucené nápoje, mléčné nápoje, mléčné dezerty, krémy, stolní sladidla, syrupy, zmrzliny, džemy, želé, moučné produkty (těstoviny), sladké omáčky, pomazánky, sladkosti a některé dietní potraviny.

Nežádoucí účinky

Nejsou známy žádné nežádoucí účinky. Jedná se o poměrně novou látku, proto je Alitam vystaven dalšímu zkoumání s ohledem na lidské zdraví.

Doplňující informace

Přípustná denní dávka je 0 - 1 mg/kg tělesné váhy. V ČR ani v EU není zatím povoleno použití látky do potravin.


Nejnovější články

O kvalitě mléčných výrobků

Redaktoři dTestu pravidelně rozebírají své testování či zajímavosti, ať už od…

Obědy ve školách se změní

Školní jídelny se připravují na plánovanou změnu spotřebního koše, jehož podobu…

Zlobí vás "smršťování" výrobků?

Zlobí vás shrinkflace neboli "smršťování" velikosti výrobků a nikoli cen? Ve…
Novinky, akce, recepty a mnoho dalšího
pravidelně ve vašem emailu
Chcete vidět jak náš newsletter vypadá?