Nakupujte fér potraviny
bez éček s naší aplikací
>
>
>
Více informací

E960 - Steviol-glykosidy

Skóre škodlivosti: 0

Zařazeno do skupiny:
Náhradní sladidla

Bezpečné

Zdroje informací

Decoding food additives, Dr. Geoffrey Skurray [ kniha ]

Pectin, Wikipedie [ web ]

Legislativa EU [ web ]

Legislativa EU [ web ]

Použití

Nařízení (ES) č. 1333/2008, o přídatných látkách, nestanovuje podmínky pro použití spojení „přírodní“ + aditivní látka. Dle § 9 odst. 9 vyhl. 113/2005 Sb., o způsobu označování potravin, v platném znění je v případě použití sladidla nutné označit toto v blízkosti názvu potraviny, a to „se sladidlem“. Dle § 10 odst. 1 vyhl. 113/2005 Sb. se přídatná látka ve složení označí názvem látky anebo jejich číselného kódu, dle odst. 3 pak musí být uveden i název kategorie přídatné látky (tj. např. sladidla)

Výroba

Steviolglykosidy jsou získávány složitým fyzikálně-chemickým procesem z rostliny Stevia rebaudiana, která je v současné době považována za neschválenou potravinu nového typu a stévii tedy nelze – na rozdíl od steviolglykosidů – používat při výrobě potravin. Výroba steviolglykosidů je také rozdílná od způsobu výroby extraktů z bylin – způsob výroby je popsán v nařízení (EU) č. 231/2012, kterým se stanoví specifikace pro potravinářské přídatné látky uvedené v přílohách II a III nařízení Evropského parlamentu a Rady (ES) č. 1333/2008, na straně 270.

Nežádoucí účinky

Evropský úřad pro bezpečnost potravin (dále jen „úřad“) zhodnotil bezpečnost steviol-glykosidů, získávaných z listů rostliny Stevia rebaudiana Bertoni, jako sladidla a vyjádřil své stanovisko dne 10. března 2010 ( 2 ). Úřad stanovil přijatelný denní příjem (ADI) pro steviol-glykosidy, vyjádřený jako ekvivalenty steviolu, na 4 mg/kg tělesné hmotnosti na den. Konzervativní odhady expozice steviol-glykosidům u dospělých i u dětí naznačují, že by ADI při maximálních navrhovaných množstvích použití pravděpodobně mohl být překročen.

Doplňující informace

Steviolglykosidy jsou pro výrobce alternativou k běžně používaným sladidlům, právě pro svůj způsob výroby z rostlinného materiálu. Steviolglykosidy jsou sladidlem, které lze dle nařízení Evropského parlamentu a Rady (ES) č. 1333/2008, o potravinářských přídatných látkách (ve znění nařízení (EU) č. 1131/2011, kterým se mění jeho příloha II pokud jde o steviol-glykosidy) při výrobě stanovených potravin používat. K další změně limitů (příloha č. II, nařízení EU 1333/2008) dojde k 1.4.2016 - nařízení EU 2016/479 - jejich použití do káv a čajů max 30mg/L; sladové a čokoládové nápoje a ochucené kapučíno max.20mg/l.


Potraviny obsahující toto éčko

Nejnovější články

Pro veřejnost přístupnější proces hodnocení rizik v potravinovém řetězci

Vědci a občané budou mít přístup ke klíčovým informacím ohledně bezpečnosti…

Veterinární inspektoři prověřují polské hovězí maso při mimořádných kontrolách.

Ministerstvo zemědělství (MZe) obdrželo informace, podle kterých maso z…

Další snižování používání antibiotik u zvířat

Strategický plán Ministerstva zemědělství počítá s dalším snižováním používání…
Novinky, akce, recepty a mnoho dalšího
pravidelně ve vašem emailu
Chcete vidět jak náš newsletter vypadá?