Nakupujte fér potraviny
bez éček s naší aplikací
>
>
>
Více informací

5 jednoduchých návodů, jak poznat opravdu kvalitní med

Publikováno: 08.12.2017     Autor: FÉR potravina

Lipový, lesní, akátový a další druhy medu si dáváme do čaje, na chleba, do jogurtů nebo je používáme i na pečení. Jak ale poznat, že med je skutečně kvalitní? Z etikety těžko. Do medu se totiž nesmí ze zákona nic přidávat. Zjistíte tedy maximálně typ a zemi původu/dovozce/prodejce/výrobce.


Ne u každé potraviny je možné z etikety na první pohled poznat, zda je kvalitní či nikoliv. Bohužel v některých případech musíme spoléhat na to, že kontroly státních dozorových orgánů (Státní veterinární správa - SVS a Státní zemědělská a potravinářská inspekce - SZPI) skutečně zvládnou “vychytat” problematické výrobky.

Co se týká medu, tak v posledních letech opakované kontroly českých medů vychází velmi dobře. SVS zjistila, že české medy jsou bezpečné i kvalitní.

Co kontroluje SVS a SZPI

1)      Zda není med falšovaný  
Dříve se k falšování (ředění) medu používal řepný cukerný roztok, ale to se dalo velmi dobře odhalit. Dnes se med „pančuje“ levným kukuřičným či třtinovým sirupem, jehož profil lze uměle vytvořit tak, aby byl velmi podobný profilu pravého medu.

2)      Zda v medu nejsou zbytky léčiv nebo pesticidů
Poslední velké testy SVS, které se zaměřily na 89 českých producentů medu, prokázaly, že český med je v pořádku. Nejen, že testované medy neobsahovaly rezidua (ať už povolených nebo zakázaných látek), ale zcela vyhověly i v rámci smyslového hodnocení, kde bylo posuzováno, zda má med odpovídající barvu, chuť, zápach a konzistenci.

Pokud přece jenom úplně nevěříte SZPI a SVS, tak máme několik rad, jak můžete sami otestovat kvalitu medu ve smyslu jeho případného falšování. To jediné totiž můžete sami, pesticidy nebo zbytky léčiv totiž bez laboratorního vybavení neodhalíte.

Jak otestovat med doma

Test č. 1: Do sklenice s vodou dejte 1 lžíci medu. Jestli je med pravý, nebude se rozpouštět a klesne na dno jako chuchvalec. Když přidáte ještě 2-3 kapky jodové tinktury, pokud je med přírodní, nezmodrá.

Test č. 2: Čistý bavlněný knot ponořte do menšího množství medu a přebytek setřete prsty. Knot opatrně zapalte zapalovačem. Pokud hoří, jedná se o pravý med. V nečistém medu je voda, která zabraňuje hoření.

Test č. 3: Medem v tekuté podobě pokapejte savý papír, pakliže se vstřebá, nejedná se o pravý med.

Test č. 4: Ponořte ztvrdlý kousek chleba do medu. Zhruba po 8 minutách jej vyndejte, pakliže chléb nezměkl, jedná se o pravý med.

Test č. 5: Smíchejte med s trochou vody a přidejte 2-3 kapky octa. Pokud se po promíchání objeví pěna, jedná se o ředěný med.

Rozdíly mezi čistým a falšovaným medem

Čistý med

- způsobuje mírné pálení v krku

- neodděluje se od vrstev

- po čase krystalizuje

- nepění

 Falešný a nečistý med

- bývá přehříván

- má hrubou texturu

- nekrystalizuje (důvodem je např. přimíchání fruktózy do medu)

- levné medy se nejčastěji dovážejí z Číny nebo ze zemí mimo EU

- mohou být ředěny lacinými sirupy nebo dobarvovány éčky či melasou

- na povrchu se může tvořit pěna

 Jinak nezapomínejte, že med obsahuje enzymy, vitamíny a další tělu prospěšné látky, které vyšší teplotou zničíte. Med tedy nikdy nezahřívejte na více jak 40 °C!

Nejnovější články

Nutrivigilance – zpráva za rok 2023

NUTRIVIGILANCE - zdravotní bdělost nad potravinami- souhrnná zpráva za rok 2023.

Test quinoy 2024

Ačkoliv je quinoa jedna z nejstarších plodin světa, Evropa ji objevila teprve…

Legionella: Tichý zabiják vody

I přes velmi přísné vyhlášky a limity může dojít ke kontaminaci vody.…
Novinky, akce, recepty a mnoho dalšího
pravidelně ve vašem emailu
Chcete vidět jak náš newsletter vypadá?