Nakupujte fér potraviny
bez éček s naší aplikací
>
>
>
Více informací

A Dost! - Kysané zelí

Publikováno: 02.11.2020     Autor: Slunew

Znaly ho a každý rok na zimu si ho vyráběly už naše babičky a prababičky. A dobře věděly proč.


Kvašená zelenina dnes zažívá boom na celém světě a u nás je touto super potravinou kysané zelí. Jde nejen o vitaminovou bombu, která se v době plískanic a Covidu obzvlášť hodí. Dodejme, že kysané zelí je fenomén, který člověka provází už tisíce let. Nechybělo ani ve sklepích starých Řeků a Římanů, ve středověku bylo dokonce považováno za všelék. Napěchováno v sudech také provázelo Kryštofa Kolumba na jeho objevných plavbách a chránilo námořníky před kurdějemi z nedostatku vitaminu C. Kromě vitamínu C obsahuje i vitamin K, skupiny B a minerální látky jako draslík, vápník, fosfor, síra a hořčík.

Je to jednoduché, levné a může si ten zázrak vyrobit každý z nás. Podívejte se na A DOST!, kde uvidíte jdnoduchý návod jak na to, ale i uslišíte právě o těch prospěšných látkách, jak o ně nepřijít a co je třeba udělat aby nás například zelí příliš nenadýmalo.

Přímo v pořadu prozradila Hanka Střítecká (naše "šéfka" celého projektu FÉR potravina) svůj jednoduchý recept na salát z kysanéh zelí. V receptech u nás na webu ze zelí najdete třeba zelnou polévku ve VEGE úpravě. tak ji třeba zkuste.

Nejnovější články

Speciální daň na slazené nápoje?

Už jste slyšeli o dani na cukr, sůl či tuk? myslíte si, že by to mohl být…

Jaká je nejzdravější strava?

Není univerzální zdravá dieta! Ano jsou univerzální živiny, ale jejich…

BIO potravina roku 2024

PRO-BIO Svaz ekologických zemědělců vyhlašuje soutěž Nejlepší biopotravina roku…
Novinky, akce, recepty a mnoho dalšího
pravidelně ve vašem emailu
Chcete vidět jak náš newsletter vypadá?