Nakupujte fér potraviny
bez éček s naší aplikací
>
>
>
Více informací

A Dost! - Kysané zelí

Publikováno: 02.11.2020     Autor: Slunew

Znaly ho a každý rok na zimu si ho vyráběly už naše babičky a prababičky. A dobře věděly proč.


Kvašená zelenina dnes zažívá boom na celém světě a u nás je touto super potravinou kysané zelí. Jde nejen o vitaminovou bombu, která se v době plískanic a Covidu obzvlášť hodí. Dodejme, že kysané zelí je fenomén, který člověka provází už tisíce let. Nechybělo ani ve sklepích starých Řeků a Římanů, ve středověku bylo dokonce považováno za všelék. Napěchováno v sudech také provázelo Kryštofa Kolumba na jeho objevných plavbách a chránilo námořníky před kurdějemi z nedostatku vitaminu C. Kromě vitamínu C obsahuje i vitamin K, skupiny B a minerální látky jako draslík, vápník, fosfor, síra a hořčík.

Je to jednoduché, levné a může si ten zázrak vyrobit každý z nás. Podívejte se na A DOST!, kde uvidíte jdnoduchý návod jak na to, ale i uslišíte právě o těch prospěšných látkách, jak o ně nepřijít a co je třeba udělat aby nás například zelí příliš nenadýmalo.

Přímo v pořadu prozradila Hanka Střítecká (naše "šéfka" celého projektu FÉR potravina) svůj jednoduchý recept na salát z kysanéh zelí. V receptech u nás na webu ze zelí najdete třeba zelnou polévku ve VEGE úpravě. tak ji třeba zkuste.

Nejnovější články

Nutrivigilance – zpráva za rok 2023

NUTRIVIGILANCE - zdravotní bdělost nad potravinami- souhrnná zpráva za rok 2023.

Test quinoy 2024

Ačkoliv je quinoa jedna z nejstarších plodin světa, Evropa ji objevila teprve…

Legionella: Tichý zabiják vody

I přes velmi přísné vyhlášky a limity může dojít ke kontaminaci vody.…
Novinky, akce, recepty a mnoho dalšího
pravidelně ve vašem emailu
Chcete vidět jak náš newsletter vypadá?