Nakupujte fér potraviny
bez éček s naší aplikací
>
>
>
Více informací

Aflatoxiny – 60 let od jejich objevu

Publikováno: 23.03.2021     Autor: Daniel Kalmus

V loňském roce si odborná veřejnost připomněla 60. výročí objevu aflatoxinů. Toto výročí je úzce spojeno s odbornou a výzkumnou činností NRC pro mikroskopické houby a toxiny v potravinových řetězcích při CZVP SZÚ v Brně.


Aflatoxiny jsou v přírodě běžná skupina mykotoxinů produkovaných řadou druhů plísní z rodu Aspergillus, zejména Aspergillus flavus a Aspergillus parasiticus.

Objev aflatoxinů byl zahájen na počátku 60. let 20. století poté, co uhynulo v Anglii na záhadnou nemoc „turkey “X” disease“ více než 100 000 krůt. Záhadné onemocnění bylo spojeno s použitím brazilské arašídové moučky jako krmiva. Mykologickým vyšetřením bylo zjištěno, že arašídová moučka byla kontaminována plísní Aspergillus flavus, která produkovala dosud neznámý toxin. Tento Apergillus flavus toxin byl pojmenovaný aflatoxin.

Aflatoxiny vykazují akutně toxické, imunosupresivní, mutagenní, teratogenní a karcinogenní účinky. Podle mezinárodní agentury pro výzkum rakoviny, Světové zdravotnické organizace (IARC – WHO) jsou aflatoxiny klasifikovány jako prokázané karcinogeny pro člověka (třída 1).

Výzkum aflatoxinů je ve všech sledovaných oblastech velmi rozsáhlý. Do dnešního dne bylo identifikováno celkem 20 aflatoxin, z nichž nejdůležitější jsou aflatoxiny B1, B2, G1 a G2.

Aflatoxiny kontaminují širokou škálu potravinových surovin a potravin. Zejména arašídy, para ořechy, pistáciové ořechy, sušené fíky, mandle, lískové ořechy, koření, kukuřici, rýži a melounová semínka. Jejich výskyt byl zaznamenán i v potravinách živočišného původu (mléko, vejce a masné výrobky) – ty ale významně nepřispívají k dietární expozici aflatoxinů.

I přes snahu minimalizovat množství aflatoxinů vyskytujících se v potravinách, jsou aflatoxiny i nadále přítomny v potravinových surovinách a potravinách, zejména v rozvojovém světě. Proto problematika aflatoxinů zůstává stále aktuálním tématem.

Podrobné informace o aflatoxinech a jejich problematice: http://www.szu.cz/uploads/Aflatoxiny_60let_pote.pdf

 Zdroj: https://www.bezpecnostpotravin.cz/odborne-ohlednuti-za-rokem-2020-aflatoxiny-60-let-od-jejich-objevu.aspx

Nejnovější články

Test tavených sýrů 2024

V roce 2023 uplynulo sto let od chvíle, kdy se u nás, přesněji řečeno ve…

Bezlepkové potraviny

Pro někoho je bezlepková strava jedinou možností, jak předcházet zdravotním…

Jsou takřka nezničitelné a škodí zdraví

Jde o syntetické látky známé jako perfluorované a polyfluorované alkylové…
Novinky, akce, recepty a mnoho dalšího
pravidelně ve vašem emailu
Chcete vidět jak náš newsletter vypadá?