Nakupujte fér potraviny
bez éček s naší aplikací
>
>
>
Více informací

Alergie z potravin

Publikováno: 28.12.2008     Autor: Neznámý


Alergie na potraviny u člověka neustále stoupá. V České republice trpí různými alergiemi cca 2,5 milionů lidí. Objevuje se po použití některých druhů potravin. Příčinou těchto reakcí jsou alergeny vyskytující se v potravinách. Rozvine se nepřiměřenou reakcí organismu na určitou běžně vyskytující se látku v potravině. V organismu nastane porucha řízení imunitního systému vedoucí k nadměrným reakcím často spojené s vyplavováním látek. Nejčastěji se rozvine u dětí ve věku šesti let , avšak objevit se mohou i v dospělosti. Alergie může vzniknout při nedostatku enzymu laktázy. Negativní reakci těla může vyvolat Histamin, který vzniká při trávení bílkovin. Ten se vyskytuje v sýrech ,jogurtech, v ořechách nebo třeba v korýších.

Projevy alergie na potraviny se projevuje zejména svěděním a to nejčastěji na kůži. Dále se pak může projevovat svěděním uší, krku, jazyky, otoky obličeje, ucpaným nosem. Síla alergických reakcí se objevuje v závislosti na množství konzumovaného jídla, na jeho kombinacích s dalšími potravinami a alkoholu. Vyprovokovat reakci taky může intenzita cvičení a pohybu. Taktéž v dechnutím alergenu nebo kontaktu s kůží si můžeme přivodit alergickou reakci. V ojedinělých případech může dojít k alergické reakci na potravinu , která se dříve konzumovala bez problémů.

Potraviny, které nejčastěji způsobují alergii u dětí jsou : arašídy, ryby, sója, kravské mléko, vejce, pšeničná mouka, peckoviny ( třešně, jablka, švestky) a ovoce a zelenina (kiwi, avokádo, pomeranč, jahody)
Alergie na kravské mléko u dětí znásobuje riziko, že se u nich v pozdějším věku rozvine alergie i na jiné potraviny.
U dospělých převažují alergie na :ořechy, celer, med, ryby a mák, mouka, vejce, mléko.

Nejnovější články

Jak jsme na tom s jódem?

V březnu se uskutečnil den JODu a při této příležitosti uspořádal SZU…

Nutrivigilance – zpráva za rok 2023

NUTRIVIGILANCE - zdravotní bdělost nad potravinami- souhrnná zpráva za rok 2023.

Test quinoy 2024

Ačkoliv je quinoa jedna z nejstarších plodin světa, Evropa ji objevila teprve…
Novinky, akce, recepty a mnoho dalšího
pravidelně ve vašem emailu
Chcete vidět jak náš newsletter vypadá?