Nakupujte fér potraviny
bez éček s naší aplikací
>
>
>
Více informací

Batátové hranolky – zdravější varianta?

Publikováno: 30.01.2021     Autor: FÉR potravina

Batáty X brambory, co je zdravější varianta. respektive z čeho uděláme zdravější hranolky?


Které hranolky jsou pro nás zdravější? Batátové hranolky se mohou pyšnit větší výživovou hodnotou a také větším obsahem vlákniny. Z hlediska kalorií jsou na tom zhruba stejně.

V testu, který proběhl ve Velké Británii testovala spotřebitelská organizace Which? 11 značek mražených batátových hranolků. Kvalita výrobků napříč značkami se může značně lišit. Mezi testovanými byly výrobky značek McCain nebo Strong Roots a také produkty privátních značek Aldi, Lidl či Tesco.

Hranolky ze sladkých brambor mají vyšší nutriční hodnotu a více vlákniny než hranolky z běžných brambor. Obsahem kalorií se nijak zvlášť neliší. Na druhou stranu obsah kalorií, tuků a nasycených mastných kyselin se v testovaných výrobcích lišil někdy až o polovinu. Nejvíce jich bylo v batátových hranolkách značky Sainsbury, měly ale také nejvyšší obsah vlákniny a bílkovin. Jako nejzdravější volbou se ukázal být výrobek značky M&S.

Ani jeden vzorek neoslnil degustátory po stránce chuti. Spotřebitele si však mohou snadno okořenit batátové hranolky podle vlastní chuti. Hodí se k nim paprika, kajenský pepř a chilli. Med a javorový sirup posílí přirozeně nasládlou chuť. Sušený cibulový nebo česnekový prášek sníží potřebu zbytečně solit. Předem je však nutné se ujistit, nakolik je výrobek již okořeněný a také čím. V testu obsahovaly nejvíc soli hranolky z Aldi.

Batátové hranolky můžeme připravit několika způsoby. Mezi zdraví nejprospěšnější patří příprava v troubě. Doba pečení hranolků se liší podle značky. Sainsbury uvádí až 30 minut, zatímco Tesco pouhých 16. Dalším způsobem přípravy může být smažení, příprava trvá jen pár minut a hranolky jsou křupavější.

 

Zdroj:dTest

Nejnovější články

Jak jsme na tom s jódem?

V březnu se uskutečnil den JODu a při této příležitosti uspořádal SZU…

Nutrivigilance – zpráva za rok 2023

NUTRIVIGILANCE - zdravotní bdělost nad potravinami- souhrnná zpráva za rok 2023.

Test quinoy 2024

Ačkoliv je quinoa jedna z nejstarších plodin světa, Evropa ji objevila teprve…
Novinky, akce, recepty a mnoho dalšího
pravidelně ve vašem emailu
Chcete vidět jak náš newsletter vypadá?