Nakupujte fér potraviny
bez éček s naší aplikací
>
>
>
Více informací

Bezpečnost pitné vody z vodovodu

Publikováno: 18.08.2013     Autor: Neznámý

Jak je to ve skutečnosti s kohoutkovou vodou?


Je to necelý měsíc, kdy Potravinářská komora ČR vydala tiskovou zprávu, která zpochybňuje bezpečnost pitné vody dodávané veřejnými vodovody. Podle slov Potravinářské komory nemůže být kohoutková voda bezpečná, jestliže zůstává v nekvalitním vodovodním řádu se zbytky hormonů a léčiv. Své tvrzení však nedokládá žádnými důkazy.


Zajímavé také je, že právě pitná voda dodávaná veřejným vodovodem, je součástí drtivé většiny potravin vyráběných v ČR. Podle tiskové zprávy Potravinářské komory se tedy máme obávat i bezpečnosti českých potravin?

Pitná voda jakožto základní poživatina používaná denně k lidské spotřebě musí dle české legislativy splňovat přísné požadavky. Balené vody podléhají též přísným kritériím, co se složení týče, ale nejsou o tolik přísné jako voda z vodovodu. Pouze kojenecké vody, některé pramenité a přírodní minerální vody mají určité limity přísnější.

Potravinářská komora neobjektivně uvedla i informovanost o ukazatelích kohoutkové vody, která prý nemá stále složení. Obsah minerálních látek však mírně kolísá i v balené vodě. Spotřebitel má dle zákona právo být informován o aktuální kvalitě distribuované kohoutkové vody (rozbor chemické analýzy o přibližně 60 ukazatelích). U vod balených se však můžeme spolehnout pouze na informace uvedených na etiketě (max. 10 ukazatelů).


Nutno dodat, že kvalita veřejné pitné vody je pravidelně kontrolována, jak při výrobě, tak i jako konečný „produkt“ vytékající z kohoutku. Pravidelnost kontrol závisí na počtu zásobovaných obyvatel. Výsledky všech rozborů se zapisují do centrální databáze kvality pitné vody. Podle těchto výsledků dochází za posledních 10 let k mírnému zlepšování kvality pitné vody v ČR a při celkovém hodnocení je srovnatelná s vyspělými evropskými zeměmi. Podobné přehledy o kvalitě balených vod nejsou zveřejňovány.

Co se týče obsahu léčiv vyskytujících se v pitných vodách, jedná se o stopová množství, která se též pravidelně kontrolují a nepředstavují žádná zdravotní rizika. Polovina pitných vod v ČR je vyráběna z podzemních zdrojů, tedy riziko výskytu některých léčiv je zde podobné jako u vod balených.

http://www.bezpecnostpotravin.cz/stanovisko-szu-k-pitne-vode-z-vodovodu.aspx

Nejnovější články

Jak jsme na tom s jódem?

V březnu se uskutečnil den JODu a při této příležitosti uspořádal SZU…

Nutrivigilance – zpráva za rok 2023

NUTRIVIGILANCE - zdravotní bdělost nad potravinami- souhrnná zpráva za rok 2023.

Test quinoy 2024

Ačkoliv je quinoa jedna z nejstarších plodin světa, Evropa ji objevila teprve…
Novinky, akce, recepty a mnoho dalšího
pravidelně ve vašem emailu
Chcete vidět jak náš newsletter vypadá?