Nakupujte fér potraviny
bez éček s naší aplikací
>
>
>
Více informací

BIO potravina roku 2023

Publikováno: 24.06.2023     Autor: FÉR potravina

PRO-BIO Svaz ekologických zemědělců vyhlašuje soutěž Nejlepší biopotravina roku 2023. Odborná porota ocení produkty v pěti kategoriích a zvolí celkového vítěze. Tuzemští výrobci biopotravin se mohou přihlásit do 31. července, biovinaři pak o tři dny dříve.


Soutěž Nejlepší biopotravina roku je největší soutěží v oblasti potravin s certifikací BIO u nás.

V letošním roce se uskuteční po dvaadvacáté. Přihlášené výrobky hodnotí odborná porota v čele s Pavlem Maurerem a a i FÉR potravina je již tradičně u toho. Kromě chuti porotci posuzují i další kritéria jako je celkový vzhled, obal, marketing apod.

Biopotraviny lze přihlásit v pěti kategoriích. Největší konkurence bývá u biovín, tato kategorie je organizována ve spolupráci se Svazem vinařů České republiky. Uzávěrka přihlašování biovín je 28. července 2023. Přihlášky pro ostatní kategorie je nutné odevzdat do 31. července 2023. Do klání o nejlepší biopotravinu je možné přihlásit i produkty, se kterými již výrobci v minulosti soutěžili. Všechna pravidla najdete na webu www.nejlepsibiopotravina.cz.

Nejlépe hodnocené biopotraviny – vítězové jednotlivých kategorií – mohou na svých etiketách použít speciální označení, které ilustruje jejich úspěch v soutěži.

Vítězné výrobky budou prezentovány v médiích a také na řadě akcí nejen v Česku, ale i v zahraničí, mimo jiné na Festivalu BIO vín a sýrů, který se uskuteční 23. září v Mikulově.

Paleta biopotravin, které v minulosti uspěly, je velice různorodá. Loni v soutěži bojovalo 120 biopotravin. Absolutním vítězem soutěže a titul Nejlepší biopotravina roku 2022 si odnesl BIO sýr z Ekofarmy Javorník. V předchozích letech se titulem mohlo pyšnit sušené maso nebo sterilované patizony.

Soutěž pořádá PRO-BIO Svaz ekologických zemědělců pod pod záštitou ministra zemědělství a ústředního ředitele Státní zemědělské a potravinářské inspekce.

 

PRO-BIO Svaz ekologických zemědělců je jediné celostátní sdružení ekozemědělců, zpracovatelů a prodejců biopotravin. Sdružuje také poradce, školy, spotřebitele a přátele ekologického zemědělství.

Hlavním posláním svazu je prosazovat v ČR ekologické zemědělství jak v intenzivních, tak extenzivních produkčních oblastech. Důležitou součástí činnosti je propagace biopotravin, vždy s ohledem na zájmy ekologických zemědělců, členů Svazu PRO-BIO, kteří tento obor v ČR rozvíjejí a prosazují již od roku 1990.

 

Soutěž Nejlepší biopotravina roku (Do roku 2021 nesla soutěž jméno Česká biopotravina roku) je největší soutěží v oblasti potravin s certifikacÍ BIO u nás. O prestižní titul se každoročně uchází desítky výrobků – potravin vyprodukovaných tuzemským ekologickým zemědělstvím. Účast v soutěži nabízí výrobcům biopotravin jedinečnou příležitost pro zviditelnění svých výrobků jak mezi obchodníky samotnými, tak pro zpopularizování mezi širokou veřejností. Soutěž je každoročně pořádána pod záštitou ministra zemědělství a ústředního ředitele Státní zemědělské a potravinářské inspekce. Soutěž se koná od roku 2002. Více o soutěži na www.nejlepsibiopotravina.cz.

Nejnovější články

Jak ochránit drůbež proti ptačí chřipce?

Francie plánuje na podzim vakcinaci 60 milionů kachen proti ptačí chřipce. Chce…

Zmrzlináři chtějí šetřit a oteplovat zmrzliny.

Začíná se nám blížit léto. Slibují nám opravdu vysoké teploty, tak v rámci…

Jak jsme na tom s jódem?

V březnu se uskutečnil den JODu a při této příležitosti uspořádal SZU…
Novinky, akce, recepty a mnoho dalšího
pravidelně ve vašem emailu
Chcete vidět jak náš newsletter vypadá?