Nakupujte fér potraviny
bez éček s naší aplikací
>
>
>
Více informací

Často šizené potraviny nabízené v českých obchodech

Publikováno: 30.07.2014     Autor: ZdraváPotravina.cz

Falšování potravin není v českých obchodech nic výjimečného. Rybí prsty neobsahují prakticky rybu a třeba víno je ředěno vodou. Na jaké potraviny si dávat největší pozor, se dozvíte v dnešní infografice.




Diskuse k článku

alena.prchlikova@ | 30.07.2014 - 17:51

Já bych řekla, že se toto šizení týká všech druhů potravin. Ať už nastavovaných mléčných výrobků, sirupů bez ovoce, marmelád všelijak nastavovaných jablky a pod. Ať vemete jakoukoli potravinu, která se běžně vyskytuje v prodeji, musíte číst a najít si ty, které jsou v pořádku. Ale ty se většinou prodávají ve specializovaných prodejnách, nebo patří v marketech mezi ty nejdražší.. Ale rozhodně se vyplatí vybírat kvalitní druhy.

Slunew | 6.08.2014 - 22:47

úplně  nejčastěji šizenou a falšovanou potravinou je med :( a to nejen u nás :(pak se taky ještě falšují džusy (nektary) za základ se dává jablečná šťáva - takže "důvěřivý" spotřebitel pod pojmem xx% brusinkový nektar (džus) si představí brusinkovou šťávu a vodu a ejhle - ony to jsou jablka a pak něco málo brusinek.....

anonymní uživatel | 7.08.2014 - 13:28

Prosím vás víte proč mizí ty vaše mlékomaty? Protože v nepasterovaném mléce jsou téměř pokaždé po nadojení bakterie a viry, před cca. 50-ti lety kdy lidé pili mléko od krávy běžně, tak na to byli zvyklí a byli proti tomu odolní ale nám v dnešní době to dělá v těle humbuk! Pasterované mléko se zahřeje po dobu pár vteřin na 65-85 stupňů, tím se hodnotné látky zachovají ale muňky se zničí, na kvalitě samotného mléka to nic nezmění. A mléko chutná jinak protože je HOMOGENIZOVANÉ tzn. že je rozprašováno speciálními tryskami a roztříští se kapičky tuku v celém obsahu (proto tuk neplave na povrchu) proto má "jinou" chuť, jinak žádná věda ani chemie v tom není, stejně tak upravit tučnost není problém na speciálních odstředivkách...Mléko v obchodě je opravdu mléko, toho bych se nebál, horší to bude třeba s tím falšovaným medem, kakaových pochoutkách atd...

Slunew | 7.08.2014 - 23:00

jenže krabicová mléka nejsou ošetřena pasterací ale UHT, takže se v nich zabije úplně vše "živé" na obsah vápníku a jiných minerálních látek čiv vitamínů to vliv nemá, s tím souhlasím, ale nezbydou v něm absolutně žádné ty "dobré" bakterie ... klasický test pro školní dětí - jen pasterované (tedy v obchodní síti čerstvé mléko) po ponechání na stole kysne ("kazí" se z vnitřku na povrch) právě díky baktériím mléčného kvašení na rozdíl od krabice, která de facto plesniví od povrchu dovnitř jak se na ní chytají spóry z okolí.....

anonymní uživatel | 9.08.2014 - 17:38

není to vždy podmínkou, i jen pasterované mléko může být v krabici, mléko ošetřeno UHT tak musí být vždy označeno, navíc je s označením trvanlivé, to bych taky nekupoval...

anonymní uživatel | 20.10.2014 - 23:35

já si teda mléko nekupuju proto aby mi zkyslo. Když se zkazí tak je mi jedno jestli v lahvi bude kyselé nebo v krabici hořké, do odpadu půjde tak jako tak. UHT se používá protože je rychlejší (zahřátí trvá pár vteřin) a zároveň je mléko poté stoprocentně sterilní. Existují bakterie, které přežijí i pasterizaci a bez UHT by tedy nešlo zajistit dlouhou trvanlivost s potřebnou jistotou.  A pokud si chci z mléka vyrobit třeba jogurt, tak stačí přidat lžičku už hotového jogurtu. Stejně se mléko běžně převáří při domácí výrobě jogurtů a dělá se to právě proto aby se v něm zabilo všechno živé. Sám bych se bál co v mléce roste kdybych ho nechal zkysat jen tak na vzduchu

anonymní uživatel | 19.11.2014 - 20:46

Já už mléko a mléčné výrobky nekupuji, protože opravdu zahleňují!!!O tom jsem se sama na vlastní kůži přesvědčila. Takže mléko ne-e!

Slunew | 20.11.2014 - 20:07

to´t otázka , mléko je vazké, takže potahuje sliznici a nabaluje se na něj to, co na té sliznici je za nečistoty, takže je otázka, zda náhodou ten "hlen" není spíše k užitku neb vám to ty "nečistoty" ze sliznic stáhne...podobně působí olej a taky u něj netvrdíme, že zahleňuje .) ... ale jinak samozřejmě, každý jí co komu vyhovuje...

Přidat komentář

Nejnovější články

Radioporadna o čokoládě a sušených plodech

5.12. byla ředitelka projektu Hana Střítecká opět pozvána do Radioporadny…

Recepty od ...

Už máte všechno napečeno? pokud ne máme pro Vás inspiraci.

EFSA vyzývá k poskytnutí dat o používání chia semínek v tepelně ošetřených potravinách

Evropský úřad pro bezpečnost potravin vyzývá vlády, výrobce potravin,…
Novinky, akce, recepty a mnoho dalšího
pravidelně ve vašem emailu
Chcete vidět jak náš newsletter vypadá?