Publikováno: 09.02.2022 Autor: FÉR potravina
Podpořte české pěstitele zeleniny tím, že budete kupovat českou zeleninu. Česká zelenina je dobrou volbou pro všechny, kteří dávají přednost lokálnímu původu potravin.
Naše zeměpisná poloha sice nefandí celoročnímu pěstování zeleniny, ale přesto můžeme i v zimě konzumovat zeleninu šetrně skladovanou, ale i opravdu čerstvou z českých a moravských skleníků. Přestože venku panuje zima, neměl by být pro milovníky lokální zeleniny problém si ve farmářských prodejnách i v běžné obchodní síti vybrat zeleninu ryze českého původu.
Na výběr má český zákazník také zpracovanou zeleniny ve formě kysaného zelí, čalamád či čím dál tím více oblíbených "pickles" různého druhu.
„I nyní je ve skladech českých pěstitelů dost zeleniny, která v našich kuchyních tvoří páteř lokálního a zdravého stravování: cibule, hlávkové zelí, mrkev, petržel, celer, červená řepa, pekingské zelí a další, které jsou téměř k nerozeznání od těch čerstvě sklizených. Pro milovníky „echt“ čerstvé zeleniny je i v zimě v nabídce plodová zelenina z českých a moravských krytých ploch. Hlavně rajčátka různých tvarů a chutí a okurky,“ dodává Alice Kouřilová, vedoucí kanceláře ZUČM (Zelinářská unie Čech a Moravy).
Podpořte tedy naše české zelináře, tím, že dáte české zelenině přednost při nákupu ve svém obchodě nebo se za ním přímo vydejte. Pomoci Vám může i mapa pěstitelů na webu ZUČM, kde lze najít i zpracovatele, farmářské obchody a další zajímavé příležitosti které vedou k české zelenině.
Zdroj: ZUČM