Nakupujte fér potraviny
bez éček s naší aplikací
>
>
>
Více informací

Česká, lokální – i v zimě...

Publikováno: 09.02.2022     Autor: FÉR potravina

Podpořte české pěstitele zeleniny tím, že budete kupovat českou zeleninu. Česká zelenina je dobrou volbou pro všechny, kteří dávají přednost lokálnímu původu potravin.


Naše zeměpisná poloha sice nefandí celoročnímu pěstování zeleniny, ale přesto můžeme i v zimě konzumovat zeleninu šetrně skladovanou, ale i opravdu čerstvou z českých a moravských skleníků. Přestože venku panuje zima, neměl by být pro milovníky lokální zeleniny problém si ve farmářských prodejnách i v běžné obchodní síti vybrat zeleninu ryze českého původu.  

Na výběr má český zákazník také zpracovanou zeleniny ve formě kysaného zelí, čalamád či čím dál tím více oblíbených "pickles" různého druhu.

„I nyní je ve skladech českých pěstitelů dost zeleniny, která v našich kuchyních tvoří páteř lokálního a zdravého stravování: cibule, hlávkové zelí, mrkev, petržel, celer, červená řepa, pekingské zelí a další, které jsou téměř k nerozeznání od těch čerstvě sklizených. Pro milovníky „echt“ čerstvé zeleniny je i v zimě v nabídce plodová zelenina z českých a moravských krytých ploch. Hlavně rajčátka různých tvarů a chutí a okurky,“ dodává Alice Kouřilová, vedoucí kanceláře ZUČM (Zelinářská unie Čech a Moravy).  

 Podpořte tedy naše české zelináře, tím, že dáte české zelenině přednost při nákupu ve svém obchodě nebo se za ním přímo vydejte. Pomoci Vám může i mapa pěstitelů na webu ZUČM, kde lze najít i zpracovatele, farmářské obchody a další zajímavé příležitosti které vedou k české zelenině.

 

Zdroj: ZUČM

Nejnovější články

Nutrivigilance – zpráva za rok 2023

NUTRIVIGILANCE - zdravotní bdělost nad potravinami- souhrnná zpráva za rok 2023.

Test quinoy 2024

Ačkoliv je quinoa jedna z nejstarších plodin světa, Evropa ji objevila teprve…

Legionella: Tichý zabiják vody

I přes velmi přísné vyhlášky a limity může dojít ke kontaminaci vody.…
Novinky, akce, recepty a mnoho dalšího
pravidelně ve vašem emailu
Chcete vidět jak náš newsletter vypadá?