Nakupujte fér potraviny
bez éček s naší aplikací
>
>
>
Více informací

ČESKÁ POTRAVINA

Publikováno: 07.09.2016     Autor: Zdravá potravina

Novela zákona o potravinách přinesla pravidla pro označení „ČESKÁ POTRAVINA“


Začátkem září začala platit novela zákona o potravinách a tabákových výrobcích č. 180/2016 Sb. ,, kterou v souladu s evropským právem připravilo ministerstvo zemědělství. Výrobci budou povinni umístit na krabičky cigaret obrázky varující před následky kouření. Také jsou nastavena jednotná pravidla pro dobrovolné označování potravin českého původu, včetně označování potravin logem Česká potravina kterou v souladu s evropským právem připravilo ministerstvo zemědělství. Výrobci budou povinni umístit na krabičky cigaret obrázky varující před následky kouření. Také jsou nastavena jednotná pravidla pro dobrovolné označování potravin českého původu, včetně označování potravin logem Česká potravina, které usnadní zákazníkům orientaci při nákupu. 

Novela zákona o potravinách upravuje pouze používání označení a loga „Česká potravina“. Zároveň je v novele ale uvedeno, že podmínky stanovené pro „Českou potravinu“ se po dobu 3 let ode dne nabytí účinnosti tohoto zákona nevztahují na zapsanou ochrannou kombinovanou známku „Český výrobek Garantováno potravinářskou komorou ČR“, kterou lze tedy dále užívat.

Tyto ochranné známky nejsou na stejné úrovni, protože se podmínky pro jejich užívání liší. Požadavky na používání označení „Česká potravina“ jsou jasně specifikovány v novele zákona o potravinách (zákon č. 180/2016 Sb.) a jsou stejné pro všechny potraviny, tj. pro jednosložkové potraviny 100 % všech složek celkové hmotnosti nezpracované potraviny, vinařských produktů nebo mléka musí pocházet z České republiky, a prvovýroba, porážka zvířat a všechny fáze výroby musí proběhnout na území České republiky, nebo u vícesložkových potravin součet hmotnosti složek pocházejících z České republiky musí tvořit nejméně 75 % celkové hmotnosti všech složek (mimo vodu) stanovených v okamžiku jejich použití při výrobě potraviny a výroba proběhla na území České republiky.

Ochrannou známku „Český výrobek Garantováno potravinářskou komorou ČR“ udílí potravinářská komora a podmínky jsou specifikovány pro každou komoditu individuálně.

 

Žádná ochranná známka pro označení jenom „Český výrobek“ není oficiálně zaregistrovaná a toto označení neodpovídá legislativě. Podle novely zákona o potravinách (zákon č. 180/2016 Sb.) lze pouze použít informaci slovy „vyrobeno v České republice“ nebo slovy, která mají pro spotřebitele stejný význam, pokud výroba proběhla na území České republiky bez ohledu na původ složek.

Nejnovější články

Nutrivigilance – zpráva za rok 2023

NUTRIVIGILANCE - zdravotní bdělost nad potravinami- souhrnná zpráva za rok 2023.

Test quinoy 2024

Ačkoliv je quinoa jedna z nejstarších plodin světa, Evropa ji objevila teprve…

Legionella: Tichý zabiják vody

I přes velmi přísné vyhlášky a limity může dojít ke kontaminaci vody.…
Novinky, akce, recepty a mnoho dalšího
pravidelně ve vašem emailu
Chcete vidět jak náš newsletter vypadá?