Nakupujte fér potraviny
bez éček s naší aplikací
>
>
>
Více informací

Chutně, zdravě, vesele

Publikováno: 10.12.2022     Autor: FÉR potravina

Dovolujeme si dát pár rad a tipů, jak si Vánoce vychutnat bez větších výčitek.


Pár rad jak na Vánoce a "jídlo" ...

Cukroví
Co by to bylo za Vánoce bez cukroví? Vyhněte se však tomu kupovanému a raději si připravte poctivé domácí cukroví, u kterého budete vědět na 100 %, co do něj přišlo. V receptech se často uvádí více cukru, než je ve skutečnosti potřeba. Zkuste tedy trochu cukru ubrat, do 10% se to většinou ani nepozná. Vyzkoušet také můžete recepty na zdravé cukroví, kde se například do těsta přidá tvaroh, jogurt nebo banán či mleté oříšky místo části mouky.

 Mlsání

Kromě cukroví si o Vánocích rádi dopřejeme i nějakou tu figurku z čokoládové kolekce, oříškovou směs, chipsy a další dobroty. Většinou jsou však plné cukru a soli. Místo figurek raději zkuste kvalitní čokoládu s vyšším podílem kakaa, namísto přesoleného mixu dobrot sáhněte po oříšcích (nejlépe bez soli) či sušeném ovoci, a pokud dostanete chuť na chipsy, zkuste si udělat pravé domácí.

Zkuste si třeba poslechnout záznam z Radioporadny Českého rozhlasu Hradec Králové, kde si naše ředitelka povídala s redaktorkou právě o mlsání o Vánocích.

Celý doprovodný text k Radioporadně si můžete přečíst zde. Případně celý záznam je k dispozici na konci výše uvedeného textu.

 

Tradiční pokrmy zdravě

K Vánocům zkrátka patří smažený kapr a bramborový salát, ale to nutně neznamená, že večeře nemůže být v odlehčené verzi. Ať už uděláte jenom malý krůček a majonézu nahradíte light verzí, anebo bílým jogurtem, anebo vyzkoušíte něco úplně nového. Třeba netradiční salát s jablky, mrkví, celerem a zakysanou smetanou.

Ještě malá rada k nákupu ryb

Ryby ať už mořské nebo sladkovodní v obchodech můžeme potkat jako čerstvé, chlazené, mražené nebo opracované (file), případně v podobě konzerv, salátů nebo tzv surimi – což je imitace krabího masa. Nekuchané ryby dobře zchlazené ledem se uchovávají čerstvé po dobu 5-7 dní, kuchané až 14. Nicméně vzhledem k rychlé zkáze rybího masa byste měli kupovat chlazené ryby co nejčerstvější. Pomoc vám může vhled ryby - má jasné, čiré, vypuklé oči, červená žábra, její povrch je lesklý, vlhký a kryt slizem, při tlaku prstem na masitou část se vytvořený důlek po chvíli vyrovná, hlavně čerstvá ryba je cítit pouze rybinou, nikoli zatuchle. U mražené ryby bychom měli koukat na množství ledu v obale – jednak může značit opakované rozmražení anebo větší množství tzv. přídatné vody.

 

Několik receptů za naší databáze nebo našich podporovatelů.

Za nás, pro ty, co nemusí tradičního kapra, nabízíme lososa na česneku.

Kalorické tabulky nabízí místo kapra a salátu jinou sladkovodní variantu – candáta v krustě s bramborovým pyré a zeleninou.

Penny nabízí netradiční bramborový salát s vejci a řapíkatým celerem.

U kalorických tabulek si taky určitě vyberete.

Odkaz rovnou na celou Vánoční kuchařku poskytl Nutriadapt.

Nejnovější články

Jak jsme na tom s jódem?

V březnu se uskutečnil den JODu a při této příležitosti uspořádal SZU…

Nutrivigilance – zpráva za rok 2023

NUTRIVIGILANCE - zdravotní bdělost nad potravinami- souhrnná zpráva za rok 2023.

Test quinoy 2024

Ačkoliv je quinoa jedna z nejstarších plodin světa, Evropa ji objevila teprve…
Novinky, akce, recepty a mnoho dalšího
pravidelně ve vašem emailu
Chcete vidět jak náš newsletter vypadá?