Nakupujte fér potraviny
bez éček s naší aplikací
>
>
>
Více informací

Co je to Cous Cous [kus kus]

Publikováno: 01.03.2009     Autor: Neznámý


Co je to vlastně kuskus?


Mnozí z vás o něm už určitě slyšeli. Někdo třeba ani netuší, že se jedná o těstoviny ve tvaru žlutých kuliček.
O historii a původu kuskusu toho mnoho určitého nevíme. Často se však dočteme, že pochází ze severoafrické kuchyně, nejspíš od Marokánců. Do Evropy se dostal s přistěhovalci. Dnes už je kuskus hodně rozšířen i v našich domácnostech a dostává se mu čím dál větší popularity.

Kuskus se vyrábí z bílé pšenice, krupice nebo prosa. Zpracovává se na droboučké kuličky z tvrdozrnné pšenice. Ty jsou poté napařovány a vysušeny. Je velice výživný, lehce stravitelný, obsahuje vlákninu a spoustu cenných látek, které se nacházejí v obilovinách.

Na rozdíl od jiných těstovin má jednu velkou výhodu a to že se nevaří, ale stačí jej zpařit horkou vodou a je hotovo. Posuďte sami - kuskus nasypeme do hrnce a zalijeme vroucí vodou (na 250g kuskusu 1/4l vody), přikryjeme pokličkou a necháme 10 minut odležet než nabobtná, občas zamícháme. Tato varianta se zpravidla používá v restauracích a všude tam kde se kuskusu připravuje velké množství. Takto připravený kuskus můžete dále upravovat podle vaší chuti a fantazie. Je možnéé jej připravovat na sladko, na slano, od jednoduché přílohy k jídlům až po náročnější pokrmy.

Možnosti jsou neomezené. Pokud ho pojmeme jako hlavní jídlo pak stačí vmíchat kousky uvařeného masa, či zeleniny. Lze jej také uvařit s luštěninami, žampiony, olivami a podobně. Pokud nás honí mlsná pak můžeme do kuskusu přidat něco sladkého např. třtinový cukr, ovoce, oříšky, rozinky, skořici, máslo, mléko. Z kuskusu lze dělat i celá řada různých salátů.

Kuskus lze zakoupit v supermaketech nebo v prodejnách se zdravou výživou. Jeho cena se pohybuje okolo 40-50 Kč a 500g. Existuje i kuskus BIO či celozrnný nebo již předvařený a ochucený.

Recepty s kuskusem


Kuskus na sladko


Potřebujeme 1 a půl hrnku kuskusu
2 lžíce olivového oleje,
1 svazek cibulky,
4 ks mrkvičky,
1 ks celeru,
1 ks červeno papriky
5 stroužků česneku,
1 hrst sekaných pistácií,
1 hrst rozinek, petrželka,
koření:skořice, kmín, koriandr, tymián

Na rozehřátém oleji osmahneme nakrájenou na kousky cibulku, nastrouhanou mrkev, celer a nakrájenou červenou papriku. Pak přidáme rozinky, pistácie,koření, a nasekaný česnek, osolíme a necháme vše podusit do měkka. Mezitím v dalším hrnci přivedeme do varu 3 hrnky osolenou vodu s olivovým olejem. Pak do vody nasypeme kuskus. Promícháme, přikryjeme pokličkou a necháme odstát 10 až 15 minut. Do prohřátě směsi nasypeme kuskus, dozdobíme petrželkou a můžeme servírovat.

Nejnovější články

Jak jsme na tom s jódem?

V březnu se uskutečnil den JODu a při této příležitosti uspořádal SZU…

Nutrivigilance – zpráva za rok 2023

NUTRIVIGILANCE - zdravotní bdělost nad potravinami- souhrnná zpráva za rok 2023.

Test quinoy 2024

Ačkoliv je quinoa jedna z nejstarších plodin světa, Evropa ji objevila teprve…
Novinky, akce, recepty a mnoho dalšího
pravidelně ve vašem emailu
Chcete vidět jak náš newsletter vypadá?