Nakupujte fér potraviny
bez éček s naší aplikací
>
>
>
Více informací

Co s přebytky ze zahrádky?

Publikováno: 12.07.2022     Autor: FÉR potravina

Ovoce, zelenina všude kam se podíváte. Teď jich máme na zahrádkách, balkonech a terasách hodně. někdy až moc. Co tedy s přebytky?


Naše ředitelka je již tradičních hostem Radioporadny Českého rozhlasu Hradec Králové. Tentokrát si s redaktorkou povídaly o tom, co vše se dá udělat s přebytky ovoce a zeleniny. Rozhodně to není jen klasická zavařenina, lečo nebo domácí kečup. 

Poslechněte si záznam a přečtěte si doprovodný text, kde máte i recept na ovocný ocet.

Pro ty, co by si nechtěli rozhovor poslechnout, zde máme alespoň 10 základních pravidel jak zavařovat aby se nám to nekazilo:

1. Jen zdravé ovoce
2. Vše, co se bude používat, musí být předem vyvařeno a vařečky a lžičky se po testování chuti a konzistence neolizují!
3. Víčka nesmí být deformována
4. Kvůli stejnému průběhu sterilizace používejte stejně velké sklenice
5. Sklenice plňte horké nebo je aspoň nahřejte
6. Plňte sklenice 2-3 cm pod okraj a potřísněné okraje otřete
7. Dodržujte dobu na zavařování
8. Zkontrolujte uchycení víček až po úplném vychladnutí
9. Označit etiketami - minimálně rokem výroby
10. Neskladujte déle než 1-2 roky, zejména ty bez cukru!

Nejnovější články

Nutrivigilance – zpráva za rok 2023

NUTRIVIGILANCE - zdravotní bdělost nad potravinami- souhrnná zpráva za rok 2023.

Test quinoy 2024

Ačkoliv je quinoa jedna z nejstarších plodin světa, Evropa ji objevila teprve…

Legionella: Tichý zabiják vody

I přes velmi přísné vyhlášky a limity může dojít ke kontaminaci vody.…
Novinky, akce, recepty a mnoho dalšího
pravidelně ve vašem emailu
Chcete vidět jak náš newsletter vypadá?