Nakupujte fér potraviny
bez éček s naší aplikací
>
>
>
Více informací

Co takhle dát si cvrčka?

Publikováno: 03.07.2019     Autor: FÉR potravina

Stanou se cvrčci součástí našich jídelníčků? Utopie nebo realita?


Hmyz na talíři už dávno není tabu. Zatímco ve spoustě států, a to především v Asii, patří cvrček k běžným potravinám, u nás mu zatím přicházíme na chuť.

Už však neplatí, že cvrčka můžeme ochutnat jen v rámci sázky či zvědavosti na Extreme Food Festivalu či na Festivalu gurmánů. To platilo dříve, protože hmyz se u nás konzumovat nesměl, jedinou výjimku měly právě degustace jídel v rámci festivalů. V loňském roce se však stal hmyz oficiálně povolenou potravinou v celé EU.

Cvrčci jsou označováni za potravinu budoucnosti, protože neobsahují alergeny jako je sója, laktóza či lepek a zároveň jsou bohatí na proteiny. „Cvrček je stejně kvalitní bílkovina jako maso, třeba hovězí,“ upřesňuje Radek Hušek, který je spoluzakladatelem firmy SENS, která vyrábí proteinové tyčinky za použití mouky ze cvrčků. Další výhodou je fakt, že pokud porovnáte farmu s dobytkem a farmu se cvrčky, na tu cvrčí potřebujete mnohem méně přírodních zdrojů, výsledný produkt je tedy levný, efektní a zároveň šetrnější k přírodě.

Češi stále zůstávají k produktům z hmyzu poněkud skeptičtí, což může být způsobeno i naší konzervativní povahou. Nejen v Asii, ale i ve Švýcarsku či Dánsku hmyz do svých jídelníčků obyvatelé zařazují. Zatímco v Asii si můžete cvrčka dopřát opraženého s kořením jen tak, v evropských státech jsou oblíbené spíše produkty jako hamburger z moučných červů. Třeba hmyzu přijdeme jednou na chuť i my.

Nejnovější články

Jak jsme na tom s jódem?

V březnu se uskutečnil den JODu a při této příležitosti uspořádal SZU…

Nutrivigilance – zpráva za rok 2023

NUTRIVIGILANCE - zdravotní bdělost nad potravinami- souhrnná zpráva za rok 2023.

Test quinoy 2024

Ačkoliv je quinoa jedna z nejstarších plodin světa, Evropa ji objevila teprve…
Novinky, akce, recepty a mnoho dalšího
pravidelně ve vašem emailu
Chcete vidět jak náš newsletter vypadá?