Nakupujte fér potraviny
bez éček s naší aplikací
>
>
>
Více informací

Cukrovku může mít každý z nás, jen o tom nevíme

Publikováno: 27.10.2015     Autor: Neznámý

Kdy začít s dietou a jak vhodně přizpůsobit jídelníček?



Lékaři v Česku každý rok nově diagnostikují cukrovku více než padesáti tisícům lidí. Mnohým z nich zbytečně pozdě. Choroba se totiž rozjíždí pomalu, biochemické vyšetření ji však dokáže odhalit až deset let předtím, než propukne naplno. Přitom tehdy lze ještě nemoci zabránit v dalším zhoršování pomocí úpravy stravy, podobně jako se musí hlídat lidé, u kterých už nemoc propukla.


Diabetes II. typu se obvykle projeví mezi padesáti a šedesáti lety věku, ovšem zvláště lidé z rodin, kde se nemoc vyskytla, by na vyšetření měli přijít mnohem dříve. Mají totiž zvýšené riziko, že je choroba postihne také, proto by měli začít jíst dietní a při cukrovce vhodnou stravu dříve, než nemoc propukne naplno.


Kdy začít s dietou?

Lidé, které nemoc ohrožuje, by měli na preventivní vyšetření začít chodit už mezi třicítkou a čtyřicítkou. Je totiž možné, že už u nich propukl takzvaný prediabetes, tedy fáze předcházející plně rozvinuté nemoci.

Nepociťují žádné problémy, ovšem už tehdy nemoc poškozuje vnitřní orgány – tyto změny jsou sice nebolestivé, ale bohužel nevratné. Více ohrožené cukrovkou jsou například také ženy, u nichž se objevila těhotenská cukrovka – ta sice porodem většinou vymizí, ovšem u 40 až 60 procent takových žen se v průběhu dalšího života rozvine běžná cukrovka druhého typu. Proto by rovněž měly chodit jednou za tři roky na vyšetření.

Na počínající rizika může poukázat jednoduché vyšetření, kterým se vyšetří hladina cukru v krvi, případně biochemický rozbor krve. Lidé ohroženi cukrovkou nebo ti, kdo nemoc už mají, rovněž mohou používat domácí glukometr, kterým si snadno změří hladinu cukru v krvi nalačno i po jídle v průběhu dne. Pokud vyšetření prokáže, že člověk má prediabetes, má smysl, aby změnil životní styl, jde zejména o vhodný jídelníček a dostatek pohybu.


Jak má vypadat jídelníček?

Strava člověka, který už má cukrovku, a strava toho, kdo chce zastavit její rozvoj ve fázi prediabetu, se v zásadě neliší. Pravidlo číslo jedna? Je potřeba vyloučit nebo alespoň zásadně omezit jednoduché cukry. Příjem cukru je potřeba hlídat velice přesně. Lidem pomohou tabulky, které uvádějí, kolik sacharidů jednotlivé potraviny obsahují – jsou k mání na internetu nebo v diabetologické poradně. Krom jednoduchých cukrů a sacharidů je potřeba hlídat i příjem tuků, protože ty představují největší zdroj energie a mohou vést k obezitě. Zároveň je potřeba jíst pravidelně ideálně po čtyřech hodinách (tři hlavní jídla a dvě svačiny).

Co se týče konkrétních potravin, je potřeba vyloučit sladkosti i klasická sladidla, tedy cukr, ať už bílý či hnědý, nebo med. Pozor, velké množství cukru obsahují například také marmelády či různé kečupy, hotové dresinky, snídaňové cereálie, alkohol, ovoce a podobně. Je potřeba skutečně bedlivě číst etikety.

Zároveň je třeba hlídat příjem přijatých složitých cukrů neboli polysacharidů, které jsou ve výrobcích z obilovin (ovesné vločky, pečivo, těstoviny), rýži či bramborách. Je dobré vyhnout se chytákům, jako je například tmavé pečivo – často je to pečivo z nevhodné světlé mouky navíc dobarvené sladkým karamelem. Z pečiva si vybírejte například celozrnné nebo žitné pečivo, které má nižší glykemický index než klasické bílé.

Při sestavování jídelníčku je třeba započítat i přidaný i přirozeně se vyskytující cukr obsažený v mlékárenských výrobcích (pozor například i na jogurty zahušťované škrobem) a v ovoci, vhodnější je zelenina.


První nebo druhý typ nemoci?

Existují dva základní typy cukrovky. I. typ vzniká většinou už v dětství či během dospívání a jde o geneticky podmíněnou přehnanou imunitní reakci vlastního organismu, který ničí buňky vlastní slinivky. Oproti tomu II. typ je také částečně podmíněn geneticky, ale v zásadě jde o důsledek nezdravého životního stylu. U obou typů nemoci spočívá problém v tom, že tělo neumí dobře zpracovat glukózu neboli hroznový cukr, k čemuž je potřeba hormon inzulin a správné hospodaření s ním. Diabetes druhého typu, kterým trpí 90 procent cukrovkářů, se léčí dietou a léky, podávání inzulinu je potřeba jen někdy.


Nová služba pro diabetiky i pro ty, kterým nemoc teprve hrozí

Patříte mezi lidi ohrožené cukrovkou? Obáváte se, že se u vás nemoc už rozvíjí či vám ji dokonce lékař potvrdil? Právě pro vás během listopadu na vybraných pobočkách spouští Svět zdraví novou službu nazvanou Výživa diabetiků. V jejím rámci se dozvíte mnoho praktických rad.

Služba Výživa diabetiků je určena jak těm, u kterých se už nemoc rozvinula, tak lidem s prediabetem. Odborníci ze Světa zdraví totiž v rámci biochemických vyšetření, která vyhodnocují, opakovaně zjišťují, že mnoho klientů už je ve fázi pomalu počínající cukrovky, kterou lze naštěstí zastavit právě pomocí dietních opatření. Služba Výživa diabetiků zde může sehrát velkou preventivní roli.

www.svet-zdravi.cz

Nejnovější články

Jak ochránit drůbež proti ptačí chřipce?

Francie plánuje na podzim vakcinaci 60 milionů kachen proti ptačí chřipce. Chce…

Zmrzlináři chtějí šetřit a oteplovat zmrzliny.

Začíná se nám blížit léto. Slibují nám opravdu vysoké teploty, tak v rámci…

Jak jsme na tom s jódem?

V březnu se uskutečnil den JODu a při této příležitosti uspořádal SZU…
Novinky, akce, recepty a mnoho dalšího
pravidelně ve vašem emailu
Chcete vidět jak náš newsletter vypadá?