Nakupujte fér potraviny
bez éček s naší aplikací
>
>
>
Více informací

Dioxiny v potravinách – děti jsou dvakrát ohroženější než dospělí!

Publikováno: 01.02.2021     Autor: Daniel Kalmus

Obsah dioxinů v potravinách je naštěstí nižší než v minulosti, přesto by se legální limity měly ještě snížit. Děti jsou vzhledem k nižší tělesné hmotnosti až dvakrát ohroženější.


Aféra z roku 1999, kdy byl zakázán dovoz belgického drůbežího masa a vajec do většiny evropských států včetně České republiky zapříčinila zpřísnění zákonných norem. V některých produktech se stopy těchto rakovinotvorných látek přesto stále nacházejí.

Spotřebitelská organizace Test-Achats ve spolupráci s belgickým národním institutem veřejného zdraví Sciensano zkoumali hladinu dioxinů ve 30 různých potravinách. Výsledky ukázaly, že u dospělých a dospívajících osob je průměrné množství těchto látek ve stravě přijatelné.

U dětí dioxiny v potravinách přesahovaly tolerovanou týdenní dávku definovanou Evropskou agenturou pro bezpečnost potravin EFSA. Příčinou je zejména nižší tělesná hmotnost, škodlivé látky tak ohrožují jejich organismus i v menším množství.

Dioxiny ve velkých dávkách způsobují kožní onemocnění chlorakné a zvyšují riziko některých druhů rakoviny. V menších dávkách mohou vést k poruchám plodnosti a zubním problémům.

Hlavní zdroje dioxinů v potravě

Hlavní zdroje dioxinů jsou zejména živočišné tuky. Mezi ně patří vajíčka, mléčné výrobky, máslo, mleté maso a losos, pak také brambory a olivový olej. Děti (3-9 let) je konzumují hlavně v mléce a bramborách, dospívající (10-17) v pokrmech z mletého masa.

Příjem dioxinů můžeme regulovat pomocí naší stravy. Například výběrem libovějších kusů masa (drůbež a ryby), výběrem mléčných produktů s nižším obsahem tuku, u zeleniny a ovoce lze množství snížit omytím a oloupáním.

Zdroj: dTest a NCBI

 

Nejnovější články

Jak jsme na tom s jódem?

V březnu se uskutečnil den JODu a při této příležitosti uspořádal SZU…

Nutrivigilance – zpráva za rok 2023

NUTRIVIGILANCE - zdravotní bdělost nad potravinami- souhrnná zpráva za rok 2023.

Test quinoy 2024

Ačkoliv je quinoa jedna z nejstarších plodin světa, Evropa ji objevila teprve…
Novinky, akce, recepty a mnoho dalšího
pravidelně ve vašem emailu
Chcete vidět jak náš newsletter vypadá?