Nakupujte fér potraviny
bez éček s naší aplikací
>
>
>
Více informací

dTest – Čerstvá vejce

Publikováno: 02.10.2013     Autor: Neznámý


Vydáno: 2.10.2013 Tisk článku
Autor: dTest
Byly testovány vejce od nosnic z různých typů ustájení od klecových po biochovy.
Testům bylo podrobeno 11 výrobků s označením čerstvá vejce jakostní třídy A, dvanáctým byla netříděná vejce od drobného chovatele. Byla testována vejce od nosnic z různých typů ustájení od klecových chovů (označeno číslicí 3 na prvním místě v identifikačním kódu na vaječné skořápce), přes chovy v halách na podestýlce (označeno 2), po chov ve volném výběhu (označeno 1) a biochov (označeno 0).

Na rozdíl od velkoproducentů mohou drobní chovatelé prodávat neoznačená a veterinárně neprověřená vejce, a to nejen sousedům, ale i do místní prodejny, avšak nejvýše v počtu 60 kusů týdně.
Loni bylo v Česku evidováno 10 482 případů salmonelózy. Příznivým zjištěním testu je, že salmonelly v žádném ze zkoumaných vajec nebyly. Méně příznivým zjištěním byl výskyt nečistot na skořápkách, a to trusu, peří, vaječného obsahu, vajíček hmyzu a plísní. Tyto vady představují zvýšené mikrobiální riziko. Jestliže nečistoty přesáhnou osminu povrchu, nesmějí se vejce prodávat jako jakostní třída A (To znamená, že taková vejce by se ani neměla dostat na pulty prodejen, protože jakostní třída B je určena pouze pro průmyslové zpracování.).
Kvůli vadám skořápky nevyhověla požadavkům nařízení 589/2008/ES z hlediska kvality polovina hodnocených vzorků, včetně obou značek biovajec, vajec z volného výběhu, podestýlky i od drobného chovatele (Tedy z míst, kde mají nosnice volnost pohybu.). Omývat nebo čistit vejce určená k prodeji spotřebitelům je zakázáno. O to pečlivěji by je drůbežárny měly třídit.
Třetina vzorků při hodnocení kvality neobstála pro vnitřní vady, jimiž nejčastěji byly krvavé skvrny ve žloutku nebo masové skvrny v bílku. Vejce s těmito vadami také představují zvýšené mikrobiální riziko a rovněž by se neměla prodávat jako jakostní třídy A.
Vejce musí vydržet 28 dní, týden před vypršením této lhůty musí být stažena z prodeje. Skladovat se musí při nekolísavé teplotě v rozmezí od 5 do 18 °C. Zda jsou vejce čerstvá můžeme odhadnout i sami, když vejce rozklepneme na rovnou podložku. Bílek se neroztéká a žloutek je hodně vypouklý.
Při testování vajec bylo zjištěno, že ve dvou případech nebyla u vajec dodržena deklarovaná hmotnostní skupina.
Kdyby se nejvyšší kvalita vajec poznávala podle nejoranžovějších žloutků, zvítězily by nosnice z klecí na celé čáře. Testy však odhalily, že za jejich sytě vybarvenými žloutky stálo barvivo kanthaxanthin, označované též jako E 161g, běžně přidávané slepicím do krmiva. (Kanthaxanthin má vysokou barvicí schopnost, i velmi nízká koncentrace stačí k výraznému zbarvení žloutku. Na rozdíl od luteinu, přirozeného barviva obsaženého ve žloutku, nemá žádné pozitivní zdravotní účinky. Lutein je důležitý pro lidský zrak.)
Množství kanthaxanthinu v krmivech nesmí překročit unií stanovené limity, konkrétně pro nosnice je to 8 mg/kg krmiva. V biochovech není kanthaxanthin povolen vůbec.

Test neukázal na výrazné rozdíly v kvalitě mezi vejci z odlišných chovů. Bohužel ukázal, že barva žloutku nic neznamená. Celkově nejlepší z vajec prodávaných v obchodech byla vejce nosnic v klecích od společnosti Česká vejce CZ, nejlevnější bylo plato španělských vajec z Kauflandu EUFI. Těm, kterým záleží na životních podmínkách dojnic, lze doporučit Tesco Organic Bio čerstvá vejce.
(Máte-li možnost, kupujte vejce od drobných domácích chovatelů. Pestrá přirozená strava a dostatek pohybu bohatě stačí k tomu, aby slepice měly vše, co potřebují a jejich vejce byla kvalitní. Na statku si můžete snadno ověřit, jaké krmivo slepice dostávají a jaké jsou jejich životní podmínky.)

dTest XX., 2013, č. 6, s. 14-21

Nejnovější články

dTest: Každá druhá vinná klobása v testu neuspěla

Vzhledem k oblíbenosti vinných klobás na vánočních stolech Čechů, přebíráme a…

Děkujeme vám, FÉROVÍ čtenáři!

Děkujeme za vaši přízeň! Pojďme se ohlédnout za největšími úspěchy roku 2025 –…

Poslední nákupy bez stresu

Ani nákup těsně před Štědrým dnem nemusí být noční můra. Klíčem je připravit se…
Novinky, akce, recepty a mnoho dalšího
pravidelně ve vašem emailu
Chcete vidět jak náš newsletter vypadá?