Publikováno: 12.07.2017 Autor: FÉR potravina
Už dlouho se mluví o dvojí kvalitě potravin. Nejprve na to poukazovali jen spotřebitelé, pak se za ně postavili politici. A to nejen u nás v Čechách, ale i na Slovensku nebo Maďarsku. Ale jak je to moc zlé ukázal výzkum VŠCHT zadané Ministerstvem zemědělství.
O tom, že o dvojí kvalitě potravin v EU jednali představitelé států Visegrádské skupiny, jsme vás již informovali v březnu tohoto roku. Úkolem bylo uspořádat v jednotlivých státech této skupiny porovnání kvality potravin nabízených v místní tržní síti s výrobky ze západní Evropy.
Česká republika má splněno! A výsledky? No, nic moc!
Průzkum ministerstvo zemědělství (MZe) zadalo Vysoké škole chemicko-technologické (VŠCHT) v Praze. Ministerstvo si VŠCHT vybralo nejen podle zákona o veřejných zakázkách, ale zejména proto, že jde o nezávislou instituci, která má již se studiemi podobného typu zkušenosti. VŠCHT spolupracuje nejen se státními institucemi, ale třeba i s D testem nebo pořadem A DOST!, pro které velmi často testuje potraviny co do složení, ale i různých jiných látek jako pesticidy či rezidua plísní.
Rozhovor s Ing. Pivoňkou, který celý výzkum koordinoval, na toto téma odvysílala DVT.
Na základě těchto výsledků chce ministr zemědělství Jurečka iniciovat změnu EU legislativy tak, aby výrobky ve stejném grafickém obale vždy měly i stejný obsah.
Na prezentaci porovnaných výrobků se můžete podívat v příloze pod článkem MZe.
Co si o kvalitě potravin myslíte vy? Jsme popelnicí Evropy?