Nakupujte fér potraviny
bez éček s naší aplikací
>
>
>
Více informací

Dvojí kvalita potravin a jak to s ní bude dál?

Publikováno: 09.01.2019     Autor: FÉR potravina

Téma dvojí kvality potravin se řeší už delší dobu. V roce 2018 s tímto problémem předsednická země EU (Rakousko) nic neudělalo. Od ledna 2019 je však novou předsednickou zemí Rumunsko a jednání ohledně toho tématu budou pokračovat na expertní úrovni.


O dvojí kvalitě potravin jsme už psali v článku Dvojí kvalita potravin – blýská se na lepší časy? Od té doby se v řadě evropských zemí, kterých se dvojí kvalita potravin týká, toto téma častokrát řešilo – v televizi i novinách. A tématem se zabýval i Brusel. Bohužel se o dvojí kvalitu zase tak moc nezajímalo Rakousko, které do konce roku 2018 figurovalo jako předsednická země EU, a toto téma zcela vypustilo.

„Evidentně Rakousko to chtělo uzavřít nějakým kompromisem a pravděpodobně rakouské předsednictví podlehlo velkým tlakům nadnárodních firem,“ uvádí ministr zemědělství Miroslav Toman.

Nemusíte se však bát, že tímto byla dvojí kvalita potravin smetena ze stolu a už se nebude řešit. Ministr Toman dodává: „Jednání budou pokračovat od ledna na expertní úrovni a věřím, že se nám to podaří prosadit v dalším období, já si domlouvám schůzku s rumunským ministrem zemědělství, protože Rumunsko bude předsedat od 1. ledna Evropské unii a budeme o tom velmi intenzivně jednat. Myslím, že země V4 jsou na jedné lodi.“

Zatím není jasné, jak toto jednání dopadne. Pokud však úspěšně, můžeme se těšit, že už nebudeme takzvanou „popelnicí Evropy“ a že potraviny v Česku budu kvalitní. Jak toho chce ministr Toman dosáhnout? „Zvýšíme kontroly jak Státní zemědělské potravinářské inspekce, tak Státní veterinární správy na dovozové zboží.“ Zdroj citací ministra zemědělství Miroslava Tomana zde.

Nejnovější články

Zmrzlináři chtějí šetřit a oteplovat zmrzliny.

Začíná se nám blížit léto. Slibují nám opravdu vysoké teploty, tak v rámci…

Jak jsme na tom s jódem?

V březnu se uskutečnil den JODu a při této příležitosti uspořádal SZU…

Nutrivigilance – zpráva za rok 2023

NUTRIVIGILANCE - zdravotní bdělost nad potravinami- souhrnná zpráva za rok 2023.
Novinky, akce, recepty a mnoho dalšího
pravidelně ve vašem emailu
Chcete vidět jak náš newsletter vypadá?