Nakupujte fér potraviny
bez éček s naší aplikací
>
>
>
Více informací

Dvojí kvalita potravin. Blýská se na lepší časy?

Publikováno: 13.06.2018     Autor: FÉR potravina

Jídlo je základní lidskou potřebou a pro mnohé z nás je i příjemným požitkem. Aby bylo požitkem i pro náš organismus mělo by být připraveno z co nejkvalitnějších surovin. A hlavně kvalitní potraviny by měly být odstupné všude stejně napříč celou Evropou.


Jídlo je vedle vody základní lidskou potřebou. Pro mnohé z nás je také radostí a příjemným požitkem. Silnou souvislost s naším zdravím a kvalitou života má nejenom naše pracovní nasazení, stav životního prostředí, ale také kvalita a množství stravy s ohledem na její obecné složení.

Kvalitní a chutné potraviny by měly být běžným základem, a tedy zcela dostupné pro všechny Evropany. Řada iniciativ pro zlepšení současného stavu vychází přímo z Evropského parlamentu. Příkladem může být “kulatý stůl” s názvem Opravdové potraviny pro všechny Evropany, který se konal v pátek 8. 6 .2018 v Café New One v Olomouci.

FÉR potravina součástí odborné besedy u kulatého stolu

Tématy této besedy, kterou pořádala organizace Obnovitelně.cz právě pro Kancelář Evropského parlamentu v ČR, byly dvojí kvalita potravin a lokální a BIO potraviny. Své prezentace představili např. bývalý ministr zemědělství Marian Jurečka nebo europoslankyně Olga Sehnalová. K naší velké radosti byla přizvána i FÉR potravina, jmenovitě naše odborná garantka Ing. Hanka Střítecká Ph.D. a obsahový správce databáze potravin Ing. Lucka Dohnalová. Na fotky z besedování u kulatého stolu se můžete podívat zde.

Toto jednání bylo sice neveřejné, ale hned druhý den následovala již veřejná část, a to pro změnu v Brně - na tržnici na Zelném trhu. Zde bylo možné nejen poslechnout si některé z účastníků pátečního kulatého stolu a diskutovat s nimi, ale hlavně ochutnat dobroty z produktů od regionálních výrobců.

Blýská se na lepší časy?

Pozitivní zprávou pro spotřebitele je to, že Evropská komise se dvojí kvalitou potravin zabývá, byť předpisy nebudou tak přísné a jednoznačné, jak bychom si jako spotřebitelé přáli. Nicméně změny, které nastaly ve složení zejména privátních značek supermarketů, jsou jasným příkladem toho, že spíše než “tlak shora” mají šanci sami spotřebitelé.

Nechceme být “popelnicí Evropy”

Tedy poukazování na nešvary v potravinářském průmyslu (prostřednictvím pořadů typu A DOST!, Černé ovce či dTest a následné změny v chování spotřebitelů) mohou výrobce a prodejce velmi rychle přesvědčit o tom, že nechceme být „popelnicí Evropy” a i my požadujeme kvalitní potraviny, které jsme pak ochotni nakupovat. A to nejen od nadnárodních značek, ale především od českých producentů a místních regionálních výrobců. Podporujeme tedy výrobky s označením “Česká potravina” a “Najdi svého farmáře”.

S appkou FÉR potravina víte, co jíte

 

A nezapomeňte, že pokud nejste na farmě u jednodruhových čerstvých potravin, tak vám s výběrem potravin můžeme pomoci my, tým neziskovky FÉR potravina – čteme etikety za vás a vy pak pomocí stejnojmenné aplikace víte, co kupujete a jíte.

Nejnovější články

Jak jsme na tom s jódem?

V březnu se uskutečnil den JODu a při této příležitosti uspořádal SZU…

Nutrivigilance – zpráva za rok 2023

NUTRIVIGILANCE - zdravotní bdělost nad potravinami- souhrnná zpráva za rok 2023.

Test quinoy 2024

Ačkoliv je quinoa jedna z nejstarších plodin světa, Evropa ji objevila teprve…
Novinky, akce, recepty a mnoho dalšího
pravidelně ve vašem emailu
Chcete vidět jak náš newsletter vypadá?