Nakupujte fér potraviny
bez éček s naší aplikací
>
>
>
Více informací

E 120 mění název

Publikováno: 19.10.2018     Autor: FÉR potravina

E 120 se podle nového nařízení již nebude nazývat KOŠENILA, ale jen kyselina karmínová nebo karmíny. Způsob výroby, použití ani limity se nemění.


Nové posouzení rizika skupiny barviv označovaných jako E 120 si vyžádalo úpravu jejich specifikace.

V Úředním věstníku EU bylo zveřejněno nařízení Komise (EU) 2018/1472 ze dne 28. září 2018, kterým se mění příloha II nařízení Evropského parlamentu a Rady (ES) č. 1333/2008 a příloha nařízení Komise (EU) č. 231/2012, pokud jde o košenilu, kyselinu karmínovou, karmíny (E 120). Změna v bezpečnosti a tedy v jejich limitech při použití v potravinách nebyla prokázána a limity se tedy měnit nebudou. Košenila, kyselina karmínová, karmíny (E 120) je látka povolená jako barvivo v řadě potravin v souladu s přílohou II nařízení (ES) č. 1333/2008.

Nově se však nebude používat označení KOŠENILA, ale už jen kyselina karmínová nebo karmíny.

Kyselina karmínová se získává z vodných, vodně alkoholických nebo alkoholických extraktů košenily, sestávajících ze sušených těl samiček hmyzu Dactylopius coccus Costa.

Karmíny jsou hliníkové laky kyseliny karmínové, ve kterých se předpokládá přítomnost hliníku a kyseliny karmínové v molárním poměru 1:2.

V komerčních výrobcích může být barevný základ kyselina karmínová přítomen ve spojení s kationty amonnými, vápenatými, draselnými nebo sodnými, jednotlivě nebo v kombinacích, a tyto kationty mohou být také přítomny v přebytku. Komerční výrobky mohou také obsahovat bílkovinný materiál pocházející z původního hmyzu.

Nejnovější články

Test tavených sýrů 2024

V roce 2023 uplynulo sto let od chvíle, kdy se u nás, přesněji řečeno ve…

Bezlepkové potraviny

Pro někoho je bezlepková strava jedinou možností, jak předcházet zdravotním…

Jsou takřka nezničitelné a škodí zdraví

Jde o syntetické látky známé jako perfluorované a polyfluorované alkylové…
Novinky, akce, recepty a mnoho dalšího
pravidelně ve vašem emailu
Chcete vidět jak náš newsletter vypadá?